Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je u utorak u Parizu predstavnicima francuskih poslodavaca mogućnosti za gospodarsku suradnju između dviju zemalja, o čemu će također razgovarati i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, s kojim se sastaje danas.

Plenković je sudjelovao na sastanku hrvatskih i francuskih gospodarstvenika u MEDEF-u, najvećem udruženju poslodavaca u Francuskoj s više od 750.000 članica, od kojih više od 90 posto otpada na male i srednje tvrtke.

U svom obraćanju francuskim poduzetnicima predstavio Hrvatsku u kratkim crtama te govorio o naporima koje vlada poduzima za lakše poslovanje poduzetnika.

-Ulažemo maksimalne napore u strukturne reforme i konsolidaciju javnih financija - rekao je Plenković.

Istaknuo je poreznu reformu i smanjenje nameta za poduzeća, pojednostavljenje administrativnih postupaka, promjene u javnoj nabavi po kojima prednost imaju najbolje, a ne više najjeftinije ponude.

- Ti su napori rezultirali poboljšanjem kreditnog rejtinga zemlje, koja je sada samo jedan stupanj ispod investicijskog, a do kraja godine cilj je dosegnuti investicijski rejting - istaknuo je.

 Spomenuo je i spašavanje Agrokora.

-Reforme koje se provode poboljšavaju poslovno okruženje, koje je povoljnije za investicije - rekao je Plenković.

Dodao je kako je pokrenut veliki investicijski ciklus koji bi do 2030. godine trebao dosegnuti tri milijarde eura, prije svega u zastarjelu željezničku infrastrukturu.

-Uvjeren sam da će u predstojećem razdoblju biti puno prigoda za investicije francuskih poduzeća, koja su dobrodošla u Hrvatsku - rekao je Plenković.

Istaknuo je da su predstojeći ciljevi Hrvatske ući u šengenski prostor, izići iz postupka prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, dostići investicijski kreditni rejting, a u srednjoročnom razdoblju ući u eurozonu.

 

M.M.