Nema tih riječi kojima možemo opisati ni nadoknaditi gubitak ljudine poput Slobodana. Nitko mu nije ravan - rekao je Miroslav Tuđman opraštajući se od generala Slobodana Praljka.

- Njegov zadnji čin u sudnici nije bio teatralna gesta, ni bijeg od odgovornosti, ni gesta kukavice u strahu pred osudom, niti potez očajnika. Njegova poruka kristalno je jasna: "Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu - rekao je Tuđman.

>>

Naglasio je da je šestorka osuđena za zločine koje nije naredila niti ih je mogla spriječiti.

- Ovakvim razvojem događaja ni žrtve nisu dobile zadovoljštinu jer nisu osuđeni oni koji su zločine počinili - istaknuo je.

Naglasio je da je Slobodan Praljak odbacio presudu koja je programirana manipulacija svjetskih moćnika i samoobmana međunarodne zajednice da će na lažnim istinama donijeti pomirenje.

- Ni jednu jedinu minutu nije htio živjeti kao ratni zločinac, jer to nije ni bio, Njegova presuda je uvreda za svaku pravdu. To je teatar apsurda - rekao je Tuđman i dodao kako Praljak nijednu minutu nije želio živjeti kao ratni zločinac, jer to nije niti bio - kazao je Tuđman.

Ocijenio je i kako će bošnjačko političko vodstvo u budućnosti pokušati iskoristiti presudu za UZP.

-Svako spominjanje trećeg entiteta, hrvatske savezne jedinice ili federalizacije BiH u budućnosti će od strane bošnjačkog političkog vodstva biti okarakterizirano kao nastavak UZP-a - upozorio je Tuđman.

  Dodao je kako je general Slobodan te opasnosti bio i te kako svjestan.

- Stoga je na nama da, zbog budućnosti hrvatskog naroda u BiH, učinimo sve da ova presuda u budučnosti bude poništena i odbačena. To nas je zadužio general Slobodan Praljak - zaključio je Tuđman, čiji je govor pozdravljen dugim pljeskom.

 

R.H.