Komemoraciji povodom smrti generala Slobodana Praljka, koju organizira Hrvatski generalski zbor, održava se danas u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Kako doznajemo s  mjesta događaja već u 11. sati dvorana je popunjena prijateljima, suborcima i kolegama generala Slobodana Praljka koji se žele oprostiti s njim.

Na istočno parkiralište Zagrebačkog velesajma čitavo jutro pristižu autobusi s hrvatskim te BiH registarskim oznakama odakle se  ZET-ovoim autobusima prevoze do Lisinskog u kojem u podne započinje službena komemoracija. 

Dio građana došao je pješice te se okuplja ispred Lisinskog u čijem je predvorju u tijeku upisivanje u knjigu žalosti za generala Praljka.

Na koomemoraciju, koja počinje u 12. sati, su stigli i zamjenik predsjednika HDZ-a i dopredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, dopredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved, saborski zastupnici Miroslav Tuđman, Josip Đakić i Željko Glasnović, predsjednik HZ Herceg Bosne Vladimir Šoljić, bivši i sadašnji istaknuti dužnosnici - Vladimir Šeks, Milan Kovač,  Luka Bebić, Ivan Penić, Zdravko Tomac, Željko Sačić,  Darijo Kordić, Pero Kovačević, Josip Lucić, Andrija Hebrang, Đuro Glogoški, Nadan Vidošević, Franjo Gregurić, Zlatko Vitez, Miroslav Međimorac, Marko Perković Thompson, članovi Hrvatskog generalskog zbora i braniteljskih udruga iz Hrvatske i BiH, te mnogi drugi.

Brkić: General Praljak izdignuo se iznad vlastite slobode

Premda su se u javnom prostoru proširile vijesti prema kojima na komemoraciji neće biti političara, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, začuđen takvim tvrdnjama, novinarima je odgovorio protupitanjem.

-  Kako ne bih došao na komemoraciju svom suborcu? Svojim činom general Praljak izdignuo se iznad vlastite slobode jer mu je istina bila draža. Želio bih još jednom izraziti sućut obitelji generala Praljka - kazao je Milijan Brkić u razgovoru s novinarima.

Organizator, Hrvatski generalski zbor najavio je kako komemoracija neće biti pompozni događaj s velikim govorima već dostojanstveni oproštaj od generala Praljka kao kolege. 

Misa zadušnica održat će se u 15 sati u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu.

-Program će biti sažet. Pročitat će se Shakespereov 66. sonet. Među govornicima su obitelj, prijatelji i generali. Klapa Drača otpjevat će himnu i pjesmu Dida i ja. Neće biti pompe, protokola i političkih govora. Pozvani su svi koji žele doći dostojanstveno - izjavio je tajnik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić.  

 

R.H.