Milan Kovač, predsjednik hrvatskog Fonda za privatizaciju 1995.- 1996., te ministar  privatizacije u vladi Zlatka Mateše u razdoblju od 16. prosinca 1996. do 1. travnja 1999., istaknuo je pred saborskim povjerenstvom kako u vrijeme njegovog mandata nije bilo privatizacije kompanija iz portfelja Agrokora, niti je kad upoznao Antu ili Ivicu Todorića.

Na čelo Fonda za privatizaciju Kovač je, kako je rekao, došao na poziv predsjednika Franje Tuđmana. Sudjelovao je u donošenjbu novog zakona o privatizaciji koji je na snazi i danas.

- Vrh HDZ-a je donio odluku da idemo u promjenu zakona kako bi se hrvatskim braniteljima i prognanicima također omogućilo sudjelovanje u pretvorbi i privatizaciji. O kakvom je zakonu riječ govori i podatak da je taj zakon i danas na snazi - istaknuo je Kovač.

Osvrnuo se i na početak mješanja pravosudne vlasti u proces privatizacije.

-Poništili smo na desetke pretvorbi. Kad se vidjelo da nemamo milosti jedna je odvjetnička kuća, zagovarajući tvrdnju da samo sudovi mogu poništiti privatizaciju poslala jedan članak zakona na ocjenu ustavnosti. Nakon što je Ustavni sud donio je odluku  i tada smo prestali. Da smo nastavili puno stvari bi bilo jasnije. Neki sudski procesi koje smo tada pokrenuli i danas traju", kazao je Kovač, dodajući kako su sve sjednice Upravnog odbora fonda bile snimane do 2000. godine. 

>>

Antu ni Ivicu Todorića, kako je kazao, nikada nije upoznao  a nikakvih saznanja nema ni o odnosima Agrokora i Zagrebačke banke.

- Kao zamjenik predsjednika hrvatskog Fonda za privatizaciju nisam sudjelovao na sjednicama Upravnog odbora i o tom razdoblju ne mogu puno reći - rekao je.

Također, nema nikakvih saznanja o tome da je Todorić financirao HDZ .

-Dok sam ja bio rizničar stranke nije bilo nikakve uplate od Todorića - istaknuo je Kovač.

>>

Podsjetio je da u vrijeme dok je on bio na čelu Fonda nije bilo privatizacije tvrtki koje je kupio Agrokor.

-Dok sam ja bio predsjednik Fonda nije bilo privatizacije kompanija iz portfelja Agrokora. Tako da o tome nemam pojma - rekao je Kovač.

Odgovorio je  na pitanje o transparentnosti i zakonitosti privatizacije.

-Nitko nije mogao utjecati na članove Upravnog odbora fonda, odnosno mogao je, ali to nije moglo proći. Nije se moglo izabrati lošiju ponudu. Svake smo godine Saboru podnosili izvješće i laž je da je u Fondu bilo 'leglo u kojem se krčmi'. Buru u javnosti stvarali su oni čije ponude nisu prošle. Upravo oni su stvarali  negativnu atmosferu u javnosti, što za posljedicu ima lošu poslovnu klimu i nedostatak investicija. Takvo stanje imamo i danas - rekao je.

Podsjetio je i na vlastiti pokušaj u Hrvatskom saboru kada je pokušao utvrditi tko spada u 2000 bogatih obitelji.

- Nakon 2000. godine od tadašnje sam vlasti, kao oporbeni saborski zastupnik, zatražio popis  200 najbogatijih obitelji u Hrvatskoj. Nakon određenog vremena dobio sam odgovor kako oni ne mogu točno definirati pojam obitelji. Kasnije mi je jedan ugledni SDP-ovac  rekao da sam naivan političar koji očekuje da će mu Ivica Račan i SDP pomoći razobličiti ključnu konstrukciju putem koje su došli na vlast 2000. Da je taj popis sačinjen bilo bi vidljiva da na njemu nema nikoga iz HDZ-a. Ovako, ta će se konstrukcija koristiti i dalje, kad god SDP-u zatreba - istaknuo je Kovač.

Podsjetio je i na medijski rat koji se vodio protiv njega osobno.

- Čitao sam dosta puta u medijima a čuo sam i ovdje laži o sebi. Nakon godina provedenih na ključnim funkcijama, nemam ništa osim dionica iz tvrtke u kojoj smo supruga i ja radili prije rata. Nemam ni nekretnina. Mojih troje djece su postanari . Ponosan sam na to - rekao je Kovač, dodajući kako ima dojam da je saborsko povjerenstvo formirano zbog HDZ-a a ne Agrokora.

 

R.H.