Bivši SDP-ov ministar financija Slavko Linić, u čijem je mandatu prva četvrtina INA-e prodana mašarskom MOL-u, pozdravio je najave ulaska ruskog Rosfnjeta u Hrvatsku i otvoreno se izjasnio protiv LNG terminala na Krku.

- U isto vrijeme čujemo i Rosfnjet i MOL, to znači da su oni već do sada bili u kontaktu i da su među njima već dosta dobro odmakli pregovori i suglasnot da se MOL riješi dionica INA-e i prepusti ih Rosnjeftu. Ja u biti ove sadašnje najave kompanija vidim kao dobar dio pozitivnih pregovora između njih - kazao je Linić u izjavi za N1  i napomenuo kako je preuzimanje INA-e od Rosnjefta za hrvatsku stranu najbolje rješenje.

Osvrnuo se i na prošlogodišnju najavu premijera Plenkovića da će Hrvatska otkupiti INA-u od MOL-a.

- Ta najava je bila samo jasna poruka da su nezadovoljni MOL-om kao partnerom. Same silne arbitraže, da se nalaze na svjetskim sudovima, a ne za stolom, pokazuju da je vrijeme da se raziđu. Smatram da hrvatska strana nije u stanju pregovarati s MOL-om jer će oni ucjenjivati kada vide hrvatski interes. A Hrvatska i nema dovoljno novaca za ulaganja - kazao je pa napomenuo kako ćemo dobiti veću količinu plina, možda i nafte, dobit ćemo derivate proizvedene u Hrvatskoj što znači i bolje cijene.

Ustvrdio je kako Rusima nije glavni cilj hrvatsko tržište nego Mediteran.

- Rusima nije bitno hrvatsko tržište, nego Mediteran. Doći će sa svojom naftom i plinom i tu proizvoditi derifate. Poklopit će se njihovi interesi s hrvatskim interesima. Ja polazim od osnove da ne dolaze derivati. Što je radio MOL? Vukao svoje derivate. To su neprijatelji koji su nam osvajali tržište i uništvali Inu. To moramo promijeniti, Rusi to mijenjaju - istaknuo je.

Protiv je gradnje LNG terminala na Krku.

- Ja sam osoba koja je protiv plovnog objekta kojeg gura američka strana. Nema posla za hrvatske građevinare, montažere i opremaše. To je uvoz opreme negdje iz svijeta. S druge strane neću govoriti da je ekološki teže od kopnene varijante. (....) Dolaskom ruskog plina u Njemačku mi moramo zaboraviti na važnost našeg LNG-a za Europu. Putokaz nam mora biti ponašanje Njemačke, sigurno dolazi ruski plin u Europu. Nama je svejedno koja je strana, ali moraju ulagati u rafinerije - rekao je.

Na pitanje je li moguće da INA dođe u poziciju Agrokora koji je bio kreditiran od ruskih banaka, a čijeg vlasnika Ivicu Todorićča on zdušno brani, odgovorio je kako od ulaska Rusa možemo imati samo dobit.

- Ja polazim od toga da je u ovom trenutu bitno da naučimo lekciju, a ta lekcija je da su MOL-ovci imali pravo potpunog upravljanja, da je hrvatska bila razvlaštena. To je bila odgovornost Sanaderova kabineta koji je potpisao te ugovore. Ako uđu Rusi, mi samo morao promijeniti ugovore. Najveća korist od ruske strane će biti povratak sirijskih polja. Ja vidim tu puno koristi - zaključio je Linić.

M.M.