Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku današnjeg zasjedanja Vlade je ustvrdio kako u Hrvatskoj postoje provokatori koji žele unijeti određeni razdor u javnosti.

-Što se tiče spomen ploče koja je premještena iz Jasenovca u Novsku, riješili smo pitanje dijela neprihvatljivosti natpisa na ploči. Danas ćemo održati sjednicu Vijeća čija je zadaća da se što skorije formuliraju preporuke struke o znakovima totalitarnih sustava kako bismo dugoročno riješili nedoumice u vezi tog pitanja i prva smo Vlada koja će se na ovaj način suočiti sa tim kako bi zatvorili ideološke podjele u društvu - istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku današnjeg zasjedanja Vlade.

Ustvrdio je kako postoje provokatori koji žele unijeti razdor u društvu.

- U cijelom tom kontekstu postoji provokatori, koji žele unijeti određeni razdor u javnosti. Mislim na neke marginalne stranke koji su palile novine koje izdaju pripadnici srpske nacionalne manjine. Policija je podnijela kaznenu prijavu i takvu vrstu ponašanja nećemo tolerirati - kazao je Plenković.

Kako se uopće jedna spomen ploča, pored tolikog niza političkih, gospodarskih i vanjskopolitičkih tema, uopće pretvorila u ključni problem u Hrvatskoj, pitanje je o kome rijetko tko razmišlja.

-Važno se ovdje prisjetiti nekih činjenica. Prvo, ploča poginulim pripadnicima HOS-a postavljena je u Jasenovcu mjesec dana nakon konstituiranja ove Vlade. Drugo, Jasenovac je cijelo razdoblje Domovinskog rata bio okupiran i treba vidjeti da li je itko od pripadnika HOS-a, čija su imena na ploči, uopće poginuo u Jasenovcu. Ukoliko nije, onda se na temelju izbora mjesta i timinga postavljanja ploće uistinu može izvući zaključak kako je riječ o provokaciji koja osnažava teze o fašizaciji Hrvatske koje je izvorno plasirao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov a preuzeli srpski i bošnjački političari i određene snage u Republici Hrvatskoj - ističe Josip Zdunić, politički analitičar HRsvijeta.

Uvjeren je da se povodi za određene izjave Bakira Izetbegovića, Aleksandra Vulina i Ivice Dačića nalaze upravo u Hrvatskoj.

- Meni osobno djeluje frapantno da niti jedan politički analitičar u Hrvatskoj ne vidi da se "potka" za izjave Bakira Izetbegovića, Aleksandra Vulina i Ivice Dačića o navodnoj fašizaciji Hrvatske, koje su u potpunosti na tragu Lavrovljeva master plana, koji je prihvatila i Erdoganova Turska, stvaraju upravo u Hrvatskoj. Da li je razlog za takvo što u vlasničkoj strukturi medija ili u nečem drugom, teško mi je u ovom trenutku procjeniti - zaključuje Zdunić.

 

 

M.M.