Na najave o imenovanju zagrebačke ulice po ratnom generalu Janku Bobetku u novozagrebačkom naselju Podbrežje, koji je došao od Zlatka Hasanbegovića, reagirao je saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke i predsjednik Srpskog narodnog vijeća, Milorad Pupovac, usporedivši generala Hrvatske vojske sa Slobodanom Miloševićem, Slavkom Dokmanovićem i Milanom Babićem.

 -Osobe osuđene za ratne zločine sasvim sigurno ne bi trebale imati ovakvu vrstu počasti. Što se, pak, tiče onih koji su optuženi u Haagu, a umrli su prije presude, podsjećam da je niti, primjerice, Slobodan Milošević nije doživio. Kao ni vukovarski gradonačelnik Slavko Dokmanović. Milan Babić objesio se dok je čekao pravomoćnu presudu. Oni su, dakle, kao i Bobetko, pravno ostali nevini. Sugerirao bih stoga onima koji će odlučivati o dodjeli ulice Bobetku da prethodno pročitaju njegovu optužnicu i nakon toga razmisle hoće li to učiniti – preporučuje Pupovac u izjavi za Novi list.

Podsjetimo, Haško tužiteljstvo je u optužnici protiv generala Bobetka tvrdilo da je hrvatski general »imao središnju ulogu u razradi, planiranju, odobravanju, naređivanju i/ili izvršenju hrvatske vojne akcije u Medačkom džepu u rujnu 1993., tijekom koje su počinjena teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i zločini protiv čovječnosti«.

Nakon pravosnažne presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču postalo je očito da iza optužnica protiv hrvatskih generala stoje određene strukture u Srbiji i "Veritas" Save Štrbca te određene parapolitičke skupine u Hrvatskoj.

Analitičari upozoravaju kako u ovoj situaciji, kao i u onoj oko HOS-ove ploče u Jasenovcu, Zlatko Hasanbegović i Milorad Pupovac iznova imaju oprečne stavove.

- Znakovito je da je pitanje HOS-ove ploče u Jasenovcu i pozdrava "Za dom spremni", koji je na koncu ustaškim proglasio Zlatko Hasanbegović, otvorio upravo Milorad Pupovac. Bura oko toga nije se još ni stišala a imamo novu situaciju u kojoj Hasanbegović otvara novu temu a Pupovac promptno reagira izjednačavajući generala pobjedničke Hrvatske vojske sa Miloševićem, Dokmanovićem i Babićem. U jednom i drugom slučaju u javnosti se govori  o zločinima Hrvata - zamjećuje Josip Zdunić, politički analitičar HRsvijeta.

 

R.H.