Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u subotu njemačkom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeieru sućut u povodu smrti Helmuta Kohla, nekadašnjeg dugogodišnjeg kancelara Njemačke.

-Vijest o smrti gospodina Helmuta Kohla, nekadašnjeg kancelara Savezne Republike Njemačke duboko me je ražalostila. Molim Vas, u ime građana Republike Hrvatske i u svoje osobno ime, primite izraze naše duboke i iskrene sućuti. Njegovu ulogu i neumornu potporu Republici Hrvatskoj u postupku osamostaljenja i međunarodnog priznanja kao i na njezinom putu prema europskim integracijama, građani Republike Hrvatske trajno će pamtiti i biti zahvalni - stoji u poruci sućuti predsjednice Grabar-Kitarović.

Njegov odlazak, smatra hrvatska predsjednica, veliki je gubitak ne samo za Njemačku već i za međunarodnu politiku.

-Bio je veliki europski političar koji je predano radio za boljitak svoje domovine, posebice na njezinom ponovnom ujedinjenu. Političko djelovanje ovog istaknutog državnika ostat će trajno nadahnuće mnogima. Poštovani gospodine Predsjedniče, molim Vas da izraze naše sućuti prenesete obitelji preminulog gospodina Kohla i cijelom njemačkom narodu - navodi se u poruci hrvatske predsjednice.

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl, arhitekt njemačkog ujedinjenja 1990. i mentor Angele Merkel, umro je u petak 87. godini, objavila je u petak njegova Kršćanska demokratska unija (CDU). Kohl, koji je godinama bolovao, umro je u svom domu u Ludwigshafenu.

 

M.M.