Gostujući u emisiji 'Romano Bolković: 1 na 1' ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić osvrnuo se i na odluku dr. Ivana Đikića o prekidu svih znanstvenih aktivnosti i napuštanju Hrvatske.

-Meni je svakako žao. U Hrvatskoj ima oko 13 tisuća znanstvenika, ali tako uglednih i značajnih nema tako puno. Prinos svakog znanstvenika je vrijedan i vrijedan je trud svakoga tko može pridonijeti prosperitetu ove zemlje i u tom smislu mislim da je odlazak Đikića - šteta - kazao je Pavo Barišić.

Na svojoj službenoj internetskoj stranici o svemu se oglasilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja izražava žaljenje što gospodin Đikić napušta znanstveni rad u Hrvatskoj. Smatramo da nije bilo razloga za odustajanje od angažmana i želimo da i dalje nastavi davati doprinos razvoju Republike Hrvatske. S ponosom ističemo da Sveučilište u Splitu bilježi značajan porast uspješnosti na svjetskim listama. Gubitak predstavlja svaki odlazak i odustajanje bilo kojeg člana akademske zajednice od angažmana na zajedničkom cilju prosperiteta države. Međutim, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne može utjecati na akademsko pravo svakoga člana akademske zajednice, kako u zemlji tako i u inozemstvu, da samostalno odlučuje o svom znanstvenom angažmanu - navodi se u priopćenju resornog ministarstva.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković također je jučer izrazio žaljenje zbog najavljenog Đikićevog napuštanja Hrvatske.

>>

Podsjetimo, dr. Ivica Đikić najavio je da će u inozemstvu nastaviti borbu protiv plagiranja koje štite najviše institucije Republike Hrvatske.

 

M. M.