U trenucima dok se u Umagu, u organizaciji Grada, Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić“ te Turističke zajednice grada Umaga, odvija osmo izdanje umaške Božićne bajke pod imenom „Umagični blagdani“, manifestacije koja sve do 1. siječnja nudi posjetiteljima niz  koncerata, kreativnih radionica, gastro ponudu i pregršt iznenađenja u ovom Gradu se odvija i specifičan oblik građevinskih aktivnosti.

Grad Umag sa svojim komunalnim poduzećem istodobno navaža građevinski materijal i kamenje iz drugih gradilišta poradi proširenja kolodvorske ulice u četri trake da bi se dobio ulaz u buduću zonu Marketi.

Inače, buduća zona Marketi je plivno područje. Kako Grad nije imao druge odgovarajuće lokacije, a interesi velikih trgovačkih centara bili su dosta veliki, Basanesse i njegov zamjenik Jurman odlučili su se za spomenutu lokaciju. Kako zemljišta u vlasništvu Grada nije bilo dovoljno u cijeli su projekt uvukli i Državu. O aktivnostima koje su nakon toga uslijedile mnogi vide sumnju u korupciju od koje bi trebali profitirati Villi Bassanesse i dogradonačelnik Mauro Jurman.

Kako je Bassanesse predsjednik SDP-a Istre, čini se da su mnogi SDP-ovci od početka bili uključeni u pripremu i realizaciju ovog projekta. Tako se ime Tatjane Vrbat, saborske zastupnice SDP-a, spominje u kontekstu održavanja kontakata između Bassanesea i Lidla. Vrbat je, sudeći prema tvrdnjama dobro upućenih izvora, s posrednicima trgovačkog lanca Lidl dogovarala prodaju lokacije. U tome joj je, osnovano se sumnja, pomagao izvjesni Jozić iz Osijeka koji je posredovao i u razgovorima s Tomislavom Bobanom iz DUDI-a ali i s Aleksandrom Messnerom.

Kad su imali kupca, zajedno s Hrvatskim vodama, pokreću investiciju izgradnje oborinskog kanala i njegovog spajanja u more. Paralelno s izgradnjom kanala radi se i izgradnja nasipa oko cijele trgovinske zone i to na račun proračuna Republike Hrvatske.

Drugi dio operacije Marketi, kako je HRsvijet već pisao, Bassaneseov je dogovor s Edom Kosom, predsjednikom uprave Hrvatskih cesta, oko proširenje Kolodvorske ulice da bi zona bila prometno povezana i sve opet financira Republika Hrvatska. Zanimljivo je da se u sklopu te iste investicije radi ulazna cesta sa svom infrastrukturom ali bez asvalta direktno u zonu koja se ne pominje u nikakvim troškovnicima. I unatoč tome, Ceste Pula uredno grade i potraživanja naplate od Hrvatskih Cesta.

U trenucima dok traju građevinski radovi Grad Umag izrađuje prostorni plan zone Marketi. Ta aktivnost nije pripala bilo kome. Izradu plana, naime, izradila je firma Arhitep 21 d.o.o , privatna tvrtka Eda Kosa.

Da bi zona Marketi mogla legalno dobiti građevinsku a nakon toga i uporabnu dozvolu potrebno je s istočne strane napraviti još jedan ulaz ili izlaz i upravo je ovih dana, sudeći prema dostupnim informacijama, potpisan ugovor s tvrtkom Ceste Pula za izgradnju novog kružnog toka, onog u smjeru Buja.

Ceste Pula i podizvođači kao najveći porezni dužnici

Ogromnu većinu radova izvodile su Ceste Pula čiji strojevi sad ravnaju terene  i pripremaju površinu za buduću izgradnju zone gdje će u budučnosti biti izgrađene robne kuće u vlasništvu renomiranih inozemnih trgovačkih lanaca.

Ceste Pula, nekad tvrtka u županijskom vlasništvu, koja je u međuvremenu narasla u ogromnu privatnu tvrtku zahvaljujući kontroverznoj sprezi Ive Snadera i Ivana Jakovčića. Sprega je nastavljena i u vrijeme Zorana Milanovića i to zahvaljujući posredovanju velikog istarskog građevinskog meštra Ede Kosa koji stoji iza najvećih cestarskih zahvata u Istri.

U vrijeme dok je Edo Kos "žario i palio" direktor investicija u Hrvatskim cestama bio je Josip Škorić, sadašnji predsjednik uprave Hrvatskih cesta. U Umagu je javna tajna da je upravo gradonačelnik Vili Basanesse, zajedno s Edom Kosom i Josipom Škorićem, dogovarao završnu fazu infrastrukturnu zone Marketi s istočne strane gdje dolazi novi kružni tok za kojeg je proveden natječaj, o čemu je HRsvijet već pisao.

Građanima Umaga nije najjasnije da i unatoč činjenici što na česticama u vlasništvu Države, Grada Umaga i parcelama koje je grad Umag već prodao stoji vidljivo upozorenje da se građevinski odpad nesmje dovažati, Ceste Pula i komunalno poduzeće grada Umaga i dalje provode aktivnosti na štetu poreznih obveznika a sve, kako se sumnja, u korist privatnog investitora i gradonačelnika Vilija Basanessea i dogradonačelnika Maura Jurmana. Zanimljivo je da je upravo dogradonačelnik Jurman sin Albina Jurmnaa, vlasnika Valis d.o.o, urednog podizvođača građevinskih radova angažiranog od strane tvrtke Ceste Pula i jednog od najvećih poreznih dužnika na području Istre.

Inspektori na "Umagičnim blagdanima"

Mnogi u Umagu su iznenadjeni nepostupanjem inspekcijskih tijela a angažiranje najvećih poreznih dužnika na investicijama koje financira država vide kao još jedan od dokaza o nabujaloj razini korupcije. I unatoč činjenici da su se informacije pojavile u javnosti, DORH, kriminalistička policija i inspekcije uopće ne reagiraju.

Mnogi sve otvorenije ukazuju na sumnju kako je u ovom slučaju riječ o jednom od najkoruptivnijih poslova u povijeti Umaga. Uz moguću proviziju od prodaje zemlje, mnogi sumnjaju da se u krugove oko Vilija Bassanesea slijeva i dio kolača od Hrvatskih voda. Javna je tajna i navodno način funkcioniranja Vodoprivrede Istre d.o.o i njezinog direktora Vanje Vižintina, ako je vjerovati kuloarskim tvrdnjama, da bez ozbiljne provizije niti ne idu u bilo kakav posao. Tu su i već spominjane Ceste Pula kao tradicionalno nalojalniji financijer IDS-a u ali i njegovi podizvođači.

Kao što je ovaj tekst započet s "Umagičnim blagdanima", tako će biti i završen. Na otvaranju božićne kulturne manifestacije u Umagu zamjećeni su djelatnici DORH-a, PNUSKOK-a, kriminalističke policije, porezne uprave i mnogi inspektori, gdje su bili gosti gradonačelnika Villia Bassanessea.

Možda ne bi bilo loše da se ovih dana u Umagu pojave i ministri Orepić, Marić, Kuščević i Butković te da svojim dolaskom daju potporu Bassaneseovim "umagičnim" aktivnostima na izgradnji zone Marketi, koju mnogi već potencijalno vide jednom od najvećih korupcijskih afera u posljednjih nekoliko godina.

 

Teo Brnat

 

Vezani članci:

-SDP-ov gradonačelnik Umaga eklatantan primjer mita, korupcije i nepotizma

-SDP-ov gradonačelnik Umaga eklatantan primjer mita, korupcije i nepotizma (II. dio)

-O još jednom slučaju gradonačelnika Umaga - tragom presude