Sve aktivnosti oko izgradnje umaške obilaznice za što je, još u vrijeme vlade Zorana Milanovića, u lipnju prošle godine, izrađena prostorno-prometna-građevinska studija odvija se neprirodno brzo.

Sudeći prema javno dostupnim informacijama, Hrvatske ceste su početkom listopada ove godine objavile natječaj za izradu idejnog rješenja i studije o utjecaju zahvata na okoliš s ishođenjem rješenja o prihvatljivosti zahvata za okoliš za obilaznicu Umaga - duljine 8,4 km.

Međutim, zanimljivo je da su uporedo s pripremom dokumentacije za projekt obilaznice i izgradnje kružnog toka za naselje Marketi građevinske aktivnosti već pokrenute.

Pogodovanje budućim investitorima?

Kako smo već ranije pisali, riječ je o sporazumnom projektu Hrvatskih cesta i Grada Umaga, prema svemu sudeći sklopljenog uz posredovanje SDP-ovog gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea i bivšeg direktora Hrvatskih Cesta, Ede Kosa, za koji je Umag izradio projektnu dokumentaciju, ishodio akte o gradnji i riješio imovinsko-pravne odnose, dok Hrvatske ceste ugovaraju i izvode građevinske radove.

Poznavateljima umaških prilika, međutim, zapelo je za oko kako se radovi ne izvode samo na kružnom raskrižju Marketi, jednom od tri koja se trebaju graditi, kao i ulazu u buduću poslovnu zonu Marketi s državne ceste Umag – Buje, nego i unutar same zone što kod mnogih stvara sumnju u otvoreno pogodovanje budućim vlasnicima Umago Molla, što samo po sebi otvara mnoga pitanja.

Nakon više poziva privatnih poduzetnika iz središta Umaga, koji strahuju da će nakon izgradnje Umago Molla morati zatvoriti svoje objekte i ostati bez sredstava za život, obišli smo lokalitet budućeg tržnog centra i uvjerili se da su građevinski radovi doista u punom jeku. Na parcelu gdje bi u budućnosti trebao niknuti tržni centar, čiji se budući vlasnici još nisu ni upisali kao vlasnici nekretnine, dovozi se materijal i gradi interna prometnica unutar buduće zone Marketi, što je za mnoge vrlo sporna aktivnost kojom bi se, kako naši sugovornici ističu, trebao pozabaviti i DORH.

- Pravilo je da svu infrastukturu oko takvih investicija odrađuje investitor. Ukoliko budućeg investitora grad želi osloboditi komunalnog doprinosa ili mu ponuditi neku drugu pogodnost s obzirom na budući broj zaposlenih - to je druga stvar. Međutim, ovdje budućeg vlasnika Umago Molla uopće nema. Umjesto njega kao investitor se pojavljuju Hrvatske ceste što budi sumnju da u ovom slučaju može biti riječ o mogućem udruživanju određenog broja osoba s ciljem pogodovanja trećim licima i mogućeg ostvarivanja dobiti na teret proračuna Republike Hrvatske, što je kazneno djelo - upozoravaju naši sugovornici.

Kako smo se i sami uvjerili, izvođači radova Ceste pula d.d. doista izvode radove na unutarnjim prometnicama u zoni budućeg trgovinskog centra a postavljaju se i šahtovi na internim prometnicama, što kod mnogih budi sumnju u otvoreno pogodovanje budućem privatnom vlasniku.

Mnogima je zanimljivo, i vrlo znakovito, da su ove aktivnosti nastavljene i nakon smjene Ede Kosa (IDS) i dolaska Josipa Škorića (HDZ) na čelno mjesto u Hrvatskim cestama.

- Bilo bi logično da je nova uprava Hrvatskih cesta temeljito sagledala ovaj projekt te pristupila reviziji u njegovim spornim djelovima a možda i u cijelosti - smatraju poznavatelji tamošnjih prilika s kojima smo ovih dana razgovarali

Carstvo Vilija Basanesea

Ključne razloge vide u lokalnim političkim prilikama i međusobnim odnosima glavnih političkih aktera, za koje tvrde da su samo istureni igrači određenih interesnih lobija, kao i refleksiji tih odnosa na državnu razinu.

Kao glavnog poslovno-političkog "igrača" poznavatelji tamošnjih prilika vide Vilija Basanesea, gradonačelnika Umaga i predsjednika županijske organizacije SDP-a.

Ključno je pitanje, ipak, zašto IDS-ov Daglasa Korace i nesuđeni HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik tamošnje županijske organizacije vladajuće stranke, Jurica Šiljeg, o svemu šute.

Zanimljivo je, i vrlo iznenađujuće, da poznavatelji umaških prilika u njima vide tek dvojicu nerazdvojnih prijatelja koji, manje ili više uspješno, glume oporbu SDP-ovom Viliju Bassaneseu.

-Kad je Milanović u predizborno vrijeme bio u Istri, točnije u Žminju, Bassanese se javno pohvalio pred svim nazočnima da HDZ Istre više ne postoji te da i ono malo što je ostalo kontrolira on osobno - uvjeravaju nas poznavatelji umaških prilika nudeći nam na uvid cijeli set zajedničkih fotografija tamošnjih čelnika HDZ-a i IDS-a.

Inače, za prvog istarskog HDZ-ovca, Juricu Šiljega, neslužbeno se doznaje da pripada političko-interesnim krugovima bliskim bivšem HDZ-ovom glavnom tajniku Domagoju Miloševiću, poznatom i kao suvlasniku Pastora, koji će ostati zapamćen po vrlo kratkom mandatu ali i velikom naporu u dokazivanju opravdanosti rušenja vlastite vlade. Upravo u tom odnosu mnogi vide i razloge zavjeta šutnje istarskog HDZ-a o Bassaneseovim kontroverznim projektima u Umagu.

Bassaneseova i IDS-ova nervoza?

Kako je priča oko gradnje Umago Molla dospjela u javnost iz krugova oko gradonačelnika Bassanesea počele su pristizati i neslužbene informacije, a odmah zatim i potvrde, o prvim znacima nervoze.

U međuvremenu, bivši zamjenik ministra turizma i aktualni predsjednik IDS u Umagu, Daglas Koraca, nakon neslavne karijere u Automatik servisu dobio je posao u IDI, županijskoj razvojnoj agenciji, što mnogi vide kao otvoreno "zbrinjavanje" bivšeg zamjenika ministra koji bi na predstojećim lokalnim izborima vrlo lako mogao "glumiti" IDS-ovog protukandidata Bassaneseu.

Međutim, za Daglasa Koraca, kao i za ostatak IDS-ove ekipe koja je upravljala ministarstvom turizma, nelužbeno se doznaje da su pokazali nevjerojatnu vještinu u "peglanju" službenih kartica, što bi vrlo skoro moglo dobiti i poseban epilog.

Kako se čini, upravo je to razlog nervoze koja, uz sve otvorenije propitkivanje javnosti o kontroverznom projektu Umago Molla, potresa ne samo Bassanesea - nego i IDS.

 

H. Krmpotić

 

Vezani članci:

-SDP-ov gradonačelnik Umaga eklatantan primjer mita, korupcije i nepotizma

-SDP-ov gradonačelnik Umaga eklatantan primjer mita, korupcije i nepotizma (II. dio)

-O još jednom slučaju gradonačelnika Umaga - tragom presude