Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svoj je govor prigodom 21. godišnjice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja započela vrlo oštrom porukom Zoranu Milanoviću da Hrvatska nije slučajna u čijem je stvaranju sudjelovala Udba. 

-Hrvatska je stvorena voljom hrvatskog naroda izraženog na referendumu 1991. i veličanstvenom pobjedom branitelja čiji je vrhunac bila Oluja koju ovdje s ponosom slavimo. Hvala onima koji su dali živote za našu slobodu i budućnost mira - istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Podsjetila je da Hrvatska danas obilježava dan pobjede, slobode i mira.

-Cijeli je narod tada živio s hrvatskim osloboditeljima. Ovo je dan naše slobode i mira koji smo izborili u ratu braneći zemlju od udruženog zločinačkog pothvata. Poštujemo svaku žrtvu, no mora se znati da je Oluja bila i povijesno će tako ostati politički opravdana, etički čista i pravedna borba za pravedni cilj - podsjetila je predsjednica Republike.

Naglasila je kako ne smijemo dopustiti da se Oluja mjeri nehrvatskim i antihrvatskim mjerilima, kako od onim izvana, ali i onih u Hrvatskoj.

-Nećemo prihvatiti krivotvorenje Oluje i mijenjanje njezine legalnosti i legitimnosti. Hrvatska državna politika nije poduzela niti jedan osvetnički čin. Oluja je omogućila provedbu mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja - istaknula je predsjednica.

Podsjetila je na brojne patnje, stradanja i razaranja, koje je izazvala velikosrpska agresija. 

-Unatoč tomu, hrvatska državna politika nije zapovjedila, poduzela ni odobrila nijedan osvetnički čin, nego je izražavala spremnost na pomirenje i oprost. To je poručio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u svom govoru u Vukovaru 8. lipnja 1997. rekavši kako "pobjednik koji ne zna praštati, taj sije klice novih razdora i budućih zala", te istaknuvši kako  "hrvatski narod to ne želi" - podsjetila je.M.M.