Da su se sve hrvatske vlasti od 2000. bavile Haagom na način kako se bavio Beograd, sve bi bilo drukčije, ocijenio je Pero Kovačević, pravni ekspert za hrvatsko nacionalno zakonodavstvo u Den Haagu, gostujući u Bujici.

-Godinama sam govorio da tu nije ništa čudno. Da je optužnica sastavljena kako treba, ovo bi davno bilo gotovo i Šešelj bi bio osuđen. Da su se hrvatske vlasti bavile Haagom na način kao i Beograd, sve bi bilo drukčije. Bivše hrvatske vlade – i Milanovićeva i Kosoričina i Sanaderova, bile su produžena ruka haaškog tužiteljstva, a srbijanska vlada radila je u skladu sa srpskim interesima. Naši su opstruirali čak i obranu naših generala, a kamo li da bi sudjelovali u radnjama protiv Šešelja. Mi čak nismo iskoristili niti ponuđeni status Prijatelja suda! - ocijenio je Kovačević.

>>Višnja Starešina: Zamagljena uloga KOS-a kao svojevrsnog vojnog krila KPJ

Upozorio je kako je Hasko tužiteljstvo na čelu s Carlom del Ponte "pripisalo" Šešelju ono zbog čega je trebao odgovarati vrh JNA.

-Slažem se s opravdanim revoltom naše javnosti, no moramo predočiti gledateljima kako je i zašto došlo do presude kojom je Šešelj oslobođen. To nije slučajno. Bitna je podla igra Carle Del Ponte kojom je optužen Šešelj, a optužnica je pripremljena za JNA i tu je ta sretna okolnost za Šešelja jer je ubačen u nešto za što je trebao odgovarati vojni vrh JNA. A vojni vrh JNA nikada nije odgovarao! Hrvatska vlast se od 2000. godine oko svih predmeta ponašala kao da je se ne tiću. Tražio sam da se Hrvatska uključi u suđenje – i ne samo kod Šešelja, kroz status Prijatelja suda, ali nije to napravila. Na mnogim događajima u Haagu nije bilo predstavnika hrvatske vlasti, a Srbija je svako suđenje pratila. Držali smo se rezervirani i to je rezultiralo ovim debaklom. Sama činjenica da je Šešelj 2014. godine pušten da se brani sa slobode zbog bolesti, već je dosta pokazivala, a Hrvatska vlast tome nije pridavala baš nikakvu pažnju - istaknuo je Kovačević.

>>Hrvatsko beskičmenjaštvo i Šešeljeva nevinost

Kovačević je ismijao i ministra policije Vlahu Orepića koji je rekao da zabranjuje ulazak Vojislavu Šešelju u Hrvatsku:

- Iznenadila me ta vijest! Ne znam koji je cilj donošenja takve odluke – pa ne želi valjda netko upozoriti Šešelja da ne dolazi jer bi mogao biti uhićen! Ministar izgleda ne zna, ali protiv Vojislava Šešelja je podignuta optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru još 2002. godine! Optužnica je proširena 2007. godine, a Šešelj je čak bio i uhićen od naših vlasti - 1991. u Belom Manastiru... Pustio ga je Boljkovac po nalogu Josipa Manolića! Ista situacija je bila i s Arkanom i Hadžićem. Imali smo ih s lisicama na rukama, a onda smo ih pustili! Godine 1992. Vojislav Šešelj je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora. Kasnije je aboliran! Na žalost, o svemu ovome ministar Orepić izgleda – nema pojma! Treba izabrati savjetnike koji će mu dati prave savjete. Ozbiljan ministar kada donosi odluku, mora imati sve relevantne činjenice, a mogao ih je vidjeti i na stranicama DORH-a! Tada bi valjda znao da je optužnica protiv Šešelja na snazi i da ga ne treba upozoravati da ne dolazi jer će biti uhićen! - zaključio je Kovačević

Tomac: Sve je započelo s Mesićevim lažnim svjedočenjem

S takvim ocjenama složio se i Zdravko Tomac, koji ključni problem vidi u činjenici da su sve hrvatske vlasti od 2000. godine i mediji u Hrvatskoj nastojale optužiti Hrvatsku, odnosno Franju Tuđmana i Gojka Šuška.

-U Hrvatskoj je dugo vremena bila vrlo moćna politička i medijska struktura koja je preko haaškog suda nastojala optužiti naše ljude koji su tamo, ali i politiku Franje Tuđmana i Gojka Šuška. Kada je Mesić Haagu otvorio arhive, kada su naši mediji izmišljali dokaze protiv naših generala, došao mi je Markač – jadan dan prije nego su ga odveli - i rekao: 'Što da ja radim, objavljeno je 4.000 napisa u medijima, u kojima sam već osuđen! - istaknuo je Tomac.

Ukazao je i na Vučićevo uvredljivo upoređivanje Vojislava Šešelja i generala Ante Gotovine.

-Strašnije od same presude je ono što je danas rekao Aleksandar Vučić! On je bio desna ruka Šešelja, imali smo prilike gledati snimke njegovih ratno-huškačkih govora po Glini, oni se nimalo ne razlikuju od Šešeljevih... Kada je rekao „što se vi Hrvati ljutite što slavimo jer je oslobođen Šešelj kad ste vi slavili kad je oslobođen Gotovina“, izrekao je veliku uvredu na naš račun. Gotovina je branio Hrvatsku, a Šešelj je poticao na mržnju, zločine i agresiju. Gotovina nije napadao Valjevo, a Šešelj je napadao hrvatske gradove. Uspoređivati te dvije osobe nije u redu. Ono što ja mislim da je najvažnije, treba upozoriti da je velikosrpska politika i dalje na djelu, nisu odustali od tog projekta. Oni djeluju. Ali mene više brinu Hrvati i kako ćemo riješiti tu petu kolonu u Hrvatskoj - istaknuo je.

>>Hrvatsku još uvijek davi srpska hobotnica

Smatra da je svi problemi za Hrvatsku počeli sa Stjepanom Mesićem kao zaštićenim svjedokom haškog tužiteljstva.

-Ja mislim da su Josipović, Pusićka i ostali namjerno radili protiv hrvatskih interesa! A sve je započelo još sa Mesićem koji je lažno svjedočio u Haagu protiv Hrvatske i dostavljao im transkripte koji su zlouporabljeni - zaključio je Tomac.

 

R.H.