Čelnik MOST-a Božo Petrov je nakon sastanka održanih sa čelnicima HDZ-a i SDP-a izašao pred novinare.

-MOST je danas otvorio razgovore s HDZ-om i SDP-om. Iz razloga što Hrvatskoj u ovom trenu treba jedinstvo. Mi smo u Mostu prevladali ideološke podjele, iako smo u početku bili heterogeni, uspjeli smo jer je u ovom trenu prioritet gospodarsko stanje - priopćio je Petrov.

Cilj MOST-a, očito zbog njihove unutarnje heterogenosti, je ulazak u Vladu u kojoj bi bili ministri iz SDP-a i HDZ-a.

-Ono što očekujemo od SDP-a i HDZ-a je da taj dio razumiju i da se u Hrvatskoj pokuša napraviti jedinstvena Vlada. I Domoljubne koalicije, i Hrvatske raste i Mosta. To je jedini uvjet u kojem je moguć sav onaj paket reformi. Ako želite napraviti reforme u javnoj upravi morate imati dvotrećinsku većinu. Sve drugo bi bila prijevara birača - istaknuo je Petrov.

Priznajući kako MOST ima potporu lijevih i desnih birača istaknuo je kako MOST može biti moderator.

-Mi imamo i lijeve i desne birače, ali svi su dali nama glas zbog ideje da hrvatsko gospodarstvo može ići naprijed i da je potrebno jedinstvo. To je ono što tražimo od HDZ-a i SDP-a. Mi smatramo da možemo tomu biti moderator. Smatramo da oni mogu sjesti za stol, nakon 25 godina i da mogu pružiti jedinstvo barem iduće dvije godine - naglasio je Petrov.

Najavio je i redoslijed slijedećih poteza istaknuvši da će uskoro biti definirano i pitanje mandatara.

-Definirali smo da će iduće razdoblje biti proces usuglašavanja reformi i sa SDP-om i s HDZ-om. Nadam se da je to moguće i da možemo prihvatiti ono što je nužno za Hrvatsku. Treća stvar je da će nakon ova prva dva kruga, biti definiranje mandatara Vlade. Nećemo odustati od reformi, znamo što nam je cilj. Danas smo iznijeli glavna načela i nećemo odustati, to će biti prvi uvjet, drugi je da zajedno sjednemo, a treći će biti prijedlog mandatara Vlade koji će također ići s naše strane. O tome ćemo nakon prva dva dijela. Što se tiče reakcije Milanovića i Karamarka na to – politički korektno je da to pitate njih. Ja vjerujem da će biti dovoljno političke mudrosti da oni to ne odbiju - zaključio je Petrov.

 

R.H.