Aktualni šef PN USKOK-a Mario Bertina pokušao je, 1991. godine, krivotvorenjem ugovora o nasljedstvu, doći u posjed polovice kuće u Zagrebu u vlasništvu njegovog djeda Ivana Kunaja, piše portaloko.hr.

Tako je naime utvrdio Općinski sud u Zagrebu, 23. siječnja 1995., pod predsjedanjem sutkinje Karlote Posavec, utvrdivši da je u vrijeme kada je spomenuti ugovor sačinjen, odnosno 7. ožujka 1991. godine, Bertinin djed Ivan Kunaj nije bio u stanju raspoznati o kakvom se dokumentu radi.

Sporni dokument, potpisan je naime od strane Marija Bertine 7. ožujka 1991. a spomenuti Ivan Kunaj, koji je preminuo 14. rujna 1991.,stavio je na sporni dokument samo otisak kažiprsta. U međuvremenu,kako je kasnije utvrđeno na sudu, ugovor je potvrdila i općina Trešnjavka, odnosno tadašnja općinska Uprava društvenih prihoda.

Međutim, nakon što su sestre njegove majke, Ivana Hendriks i Nada Lensky, doznale za ovu oporuku potpisanu otiskom kažiprsta, odlučile su istu osporiti na sudu.

Tužiteljice su u tužbi navele da su zajedno s trećom sestrom Sekom Bertina, ujedno majkom Marija Bertine, naslijedile iza smrti majke jednake dijelove jedne polovice obiteljske kuće u Zagrebu, dok je otac tužiteteljica Ivan Kunaj zadržao vlasništvo druge polovine kuće u Lošinjskoj ulici.

Tijekom sudskog procesa, na temelju medicinske dokumentacije, iskaza svjedoka i mišljenja vještaka, Sud je utvrdio da u trenucima sastavljanja ugovora Ivan Kunaj nije bio u stanju sagledati značaj dokumenta na kome se nalazi otisak njegovog kažiprsta te je donio odluku o poništenju spornog ugovora. Istodobno, Sud je izrekao odluku prema kojoj je tuženi Mario Bertina dužan tužiteljicama, Hendriks i Lensky, podmiriti troškove u iznosu od 9460 kuna.

Analizirajući spomenutu presudu Općinskog suda u Zagrebu od 23. siječnja 1995., kao i pravne posljedice iste, nepobitno se namjeće zaključak da je aktualni šef PN USKOK-a Mario Bertina pravomoćno osuđen zbog krivotvorenja. Sama ta činjenica otvara cijeli niz dvojbi, uključujući i onu - jesu li njegovi nadređeni znali, ili sigurnosnom provjerom utvrdili, tu iznimno važnu činjenicu iz njegovog životopisa.

Postojanje ovakve mrlje u životopisu čelnog čovjeka elitnog dijela policije zaduženog za borbu protiv korupcije baca vrlo ozbiljnu mrlju na njega osobno ali i  na ministra Ranka Ostojića koji je tijekom postavljanja Marija Bertine na čelo PN USKOK-a svakako morao biti u posjedu informacije da je spomenuti pravomoćno osuđen zbog krivotvorenje dokumenata.

Inače, opći je dojam da je Mario Bertina, koji je vodio niz važnih policijskih operacija, uključujući i onu kojom se svojedobno tražilo pomagače i financijere generala Ante Gotovine, osoba iznimno sklona incidentima.

 

V. Ljubanić