Na obilježavanju 20. obljetnice Oluje u Kninu, Zoran Milanović i Josip Leko pokušavaju nametnuti svoj protokol što će ih, kako se čini, osuditi na svojevrsnu izolaciju i pojačane tenzije u odnosu na Ured predsjednice.

Sukob između Vlade i predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović oko obilježavanja 20. obljetnice Oluje kulminirao je time što u Kninu ove godine neće čak zajednički položiti ni vijence.

U 8 sati ujutro će zajednički vijenac položiti izaslanstvo Sabora predvođeno Josipom Lekom i izaslanstvo Vlade predvođeno Zoranom Milanovićem, koji odmah nakon polaganja vijenaca napuštaju Knin.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović vijenac će na istome mjestu položiti u 12,50 sati, zajedno s izaslanstvima članova obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, udrugama iz Domovinskog rata te izaslanstvima Šibensko kninske županije i Grada Knina.

Razloga za dupli protokol ima nekoliko. Posljednji u nizu je predsjednik Sabora Josip Leko koji je ovih dana onemogućio predsjednicu Republike u dolasku na sjednicu Sabora, gdje je raspravljalo o arbitraži sa Slovenijom.

Između Banskih dvora i Pantovčaka "zakuhalo" je i oko svečanog mimohoda u Zagrebu 4. kolovoza, kojemu nazočnost otkazuje sve više braniteljskih udruga. Prema neslužbenim informacijama već je 29 braniteljskih udruga najavilo da neće sudjelovati na mimohodu u Zagrebu ali će sudjelovati na obilježavanju obljetnice Oluje dan kasnije u Kninu.

Podsjetimo, Hrvatski generalski zbor jasno je dao do znanja da će se odazvati i mimohodu u Zagrebu i svečanosti u Kninu.

 

M.M.