Direktorica Josipovićeve kampanje Tamara Obradović-Mazal tijekom svoje poslovne karijera bila je suradnica pravomoćno osuđenih Ive Sanadera i Damira Polančeca ali i srbijanskog premijera Ivice Dačića.

Jedan od najčešće korištenih alata u pokušaju diskreditaranja svoje kandidatkinje svakako su sustavni pokušaji Ive Josipovića da Kolindu Grabar Kitarović dovede u izravnu vezu s Ivom Sanaderom.

Međutim, ukoliko je to minus za Kolindu Grabar Kitarović, onda je suradnja sa Ivom Sanaderom minus i za njega osobno. I to iz nekoliko razloga.

Ivo Josipović je koncem devedesetih bio dio pravnog tima Republike Hrvatske koji je radio po pitanju sub poeneu sporu s Haaškim tužiteljstvom. Predsjednički kandidat SDP-a tada je, naime, angažiran od vlade u kojoj je zamjenik ministra vanjskih poslova bio i današnji pritvorenik Ivo Sanader.

Zbog prirode posla, Sanader i Josipović u tom su razdoblju bili prinuđeni na izravnu suradnju. Sudeći prema tvrdnjama njihovih tadašnjih kolega, navodno je i dio Josipovićevih honorara tada isplaćen upravo preko Ministarstva vanjskih poslova, na čijem su čelu u to vrijeme bili Mate Granić i Ivo Sanader.

Direktorica kampanje Sanaderova i Polančecova suradnica

Druga Josipovićeva poveznica sa Ivom Sanaderom je današnja voditeljica njegove kampanje Tamara Obradović-Mazal, koja je u lipnju 1999. počela raditi kao savjetnica u Uredu za europske integracije, koji su u to vrijeme koordinirali Mate Granić i Ivo Sanader.

Zanimljivo je da je direktorica Josipovićeve kampanje u vrijeme Tonina Picule, od listopada 2001.g. radila na dužnostima savjetnika, načelnika i pomoćnika ministra u Ministarstvu europskih integracija te kasnije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Dobar dio mandata Ive Sanadera, Obradović-Mazal obnašala je dužnost Tajnika Pregovaračke skupine za članstvo u Europskoj uniji, a u u razdoblju od 2008 do 2010.godine obnašala je i dužnost državne tajnice u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, gdje je ministar bio Damir Polančec.

2008.godine promaknuta je na dužnost zamjenice glavnog pregovarača te na toj dužnosti ostaje do 2010.godine kada odlazi u privatni sektor.

U državnu upravu vraća se u mandatu Zorana Milanovića u siječnju 2012. godine, da bi sve do ožujka 2013.godine obnašala je dužnost zamjenice ministra gospodarstva.

Savjetnica bivšeg srbijanskog premijera

U razdoblju od srpnja do listopada 2013.godine radila je kao savjetnica u uredu srpskog premijera Ivice Dačića na EU IPA projektu „Policy and Legal Advice“ za Republiku Srbiju.

Nakon angažmana za srbijanskog premijera, novi poslovni angažman dobila je u Uredu predsjednika na Pantovčaku i nije poznato da li je tom prigodom uopće prošla sigurnosnu provjeru. Trenutno je angažirana kao savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske za gospodarstvo i sektorske politike Europske i praćenje donošenja zakona, drugih propisa, strateških dokumenata kao i sklapanje i izvršavanje međunarodnih ugovora koji se odnose na navedena područja.

Dakle, nakon suradnje sa Granićem, Sanaderom, Piculom, Brankom Vukelićem, Damirom Polančecom, Radimirom Čačićem i Ivicom Dačićem, Tatjana Obradović Mazal postala je savjetnica Ive Josipovića i na kraju direktorica njegove kampanje.

Uz kontroverznu suradnju sa nekadašnjim srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem i dvojicom bivših dužnosnika koji su u međuvremenu pravomočno osuđeni zbog korupcije, Tamara Obradović Mazal dogurala je na koncu do direktorice druge kampanje Ive Josipovića.

Iznimno zanimljivom nameće se i činjenica da je i njezin muž Tomislav Mazal bio bliski suradnik korupcijskim aferama opterećenih Ive Sanadera i Damira Polančeca. Međutim, za razliku od svog nekadašnjeg izravnog šefa Damira Polančeca, čiji je bio glasnogovornik, ovaj je nekadašnji PR stručnjak u međuvremenu promjenio stranku i zanimanje i postao šef Đure Đakovića.

>>Milanović zamjera Josipoviću kontakt s ostacima jugoslaveskog obavještajnog sustava u Banja Luci i Beogradu

Sagledavajući isprepletenost životopisa supružnika Obradović Mazal s Damirom Polančecom i Ivom Sanaderom, ali i bivšim srpskim premijerom Ivicom Dačićem, nameće se pitanje kako za njih osobno ova suradnja nije opterećenje, kao ni za njihovog šefa i predsjedničkog kandidata SDP-a Ivu Josipovića?

 

Vladimir Ljubanić