Škabrnja se danas prisjeća svojih žrtava – 43 mještana i 15 branitelja ubijenih u velikosrpskoj agresiji na to ravnokotarsko mjesto na današnji dan 1991. godine.

Obilježavanje je počelo u 10 sati na Spomen obilježju masovne grobnice u Škabrnji, gdje su mještani Škabrnje, obitelji poginulih, te brojna izaslanstva civilnih vlasti, MUP-a i HV-a, braniteljskih udruga, te udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata položili cvijeće i zapalili svijeće, te odali počast stradalima u Škabrnji.

Inače, kao i svake godine, Škabrnju su posjetili brojni branitelji i građani iz svih dijelova Hrvatske.

Violeta Grdić iz Udruge braniteljica Vukovarsko-srijemske županije istaknula je da joj je drago vidjeti ovako obnovljenu Škabrnju.

"Znam što je razaranje. Škabrnja je u istoj mjeri nastradala kao i Vukovar i naravno da mi je drago da život ide dalje. Tako i treba biti, treba obilježavati ovu obljetnicu svake godine", rekla je Grdić.

Obilježavanje 23. obljetnice stradanja Škabrnje nastavljeno je u 11 sati misom u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koju će predvoditi nadbiskup zadarski Želimir Puljić.

Središnja komemoracija održat će se u 12 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana, nakon koje slijedi Hodnja sjećanja do Spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke.

 

M.M.