U mjestu Lumbarda na otoku Korčula počinjen je fašistički vandalizam, dosad nezabilježen na ovim prostorima. Naime, proteklog vikenda išaran je crvenom i crnom bojom s neprimjerenim porukama i zločinačkim simbolima (zvijezda petokraka), nedavno uređeni oltarni prostor oko jame Bultina (Križ, Oltar, Info tabla), pored Lumbarde.

„To je mjesto likvidacije više stotina domoljuba, vojnika i civila ubijenih pred kraj i nakon završetka Drugog svjetskog rata. Inače, u jami leže dosada nepoznati broj nijemih svjedoka i nevinih žrtava komunističko-partizanskog zločina. počinjenog nad žiteljima sa šireg dubrovačkog područja, kao i zarobljenih njemačkih vojnika iz II svjetskog rata. 

Prema dostupnim i još uvijek nepotvrđenim  informacijama riječ je o šesto do devetsto žrtava svirepog zločina počinjenog od strane lokalnih komunističkih dobrovoljaca, partizanskih zlikovaca, u ime tadašnjeg totalitarnog komunističkog režima. Spomen ploča, Križ i Oltar financiran je i postavljen dobrovoljnim prilozima i radom dubrovačkih i lumbardskih domobrana tijekom proljeća 2016. godine, a Oltar i Križ su blagoslovljeni na komemoraciji i sv. misi, krajem svibnja te godine. 

Ovaj dosada nezabilježeni fašistički vandalizam na Korčuli uredno je prijavljen Policijskoj postaji u gradu Korčuli, a nama ostaje nadati se kako će službene osobe promptno reagirati i pronaći antifašističkog vandala/e.- kazao je u priopćenju za medije Željko Kulišić, predsjednik HD Dubrovnik.

 

D.Z.S.