13. ožujka 2020., na Radio postaji Mir – Međugorje u emisiji Agape, urednika i voditelja fra Marija Knezovića, gostovao je fra Josip Blažević, vrsni poznavatelj istočnjačke duhovnosti, novih religioznih pokreta, sekti i masonerije.

Fra Josip je autor brojnih publikacija na spomenute teme. Magistrirao i doktorirao na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Njegova doktorska teza nosi naslov: Iskustvo ljudskoga tijela u međukulturalnome kontekstu. Kritičko sučeljavanje teorija o „energijskim centrima“ (čakrama) i filozofsko-teoloških spoznaja Maxa Schelera i Karola Wojtyle.

Fra Josip Blažević prvi je duhovni asistent Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD). Ravnatelj je Centra za međureligijski dijalog „Hrvatski areopag". Član je Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za nauk vjere, član je Etičkoga povjerenstva Psihijatrijske bolnice Vrapče itd. Glavni je urednik Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga, te osnivač Festivala kršćanskoga kazališta.

Razgovarajući sa svojim gostom fra Mario Knezović dotakao se i određenih članaka koji su ukazali na rozenkrojcersko djelovanje u Mostaru, a o tome je izvještavao i ovaj portal. Čini nam se prikladnim ovdje iznijeti neka fra Josipova promišljanja iz spomenute emisije, a cjeloviti dio njegovog govora o rozenkrojcerima možete poslušati u audio zapisu ispod teksta.

Fra Josip ističe kako je bio prisutan na jednom rozenkrojcerskom predavanju i nakon toga imao priliku razgovarati s jednim rozenkrojcerom, a on mu je rekao da ih ne zanima što o njima misli Crkva i država, te da oni imaju svoj put.

Dalje govoreći o rozenkrojcerima fra Josip navodi da je riječ o jednom ezoteričnom, mističnom društvu punom legendi i mitova gnostičkog karaktera. Prema njegovim riječima rozenkrojceri su dosta utjecali na osnivanje masonerije, na njezine stupnjeve, ustrojstvo…

Isto tako fra Josip napominje kako rozenkrojceri spadaju u kategoriju tajnoga društva, te da oni imaju općenito neprijateljski stav prema Crkvi.

Više o svemu poslušajte u prilogu …

 

M.J.