Predsjednik Vlade Andrej Plenković medijski je daleko najzastupljeniji član Vlade, a zajedno s Martinom Dalić i Pavom Barišićem drži  nevjerojatnih 56 posto medijske zastupljenosti  svih članova Vlade, pokazalo je istraživanje portala gosucker.com provedeno u razdoblju između 20. prosinca 2016. i 20. siječnja 2017.

Prema tom istraživanju, od ukupne medijske zastupljenosti svih članova Vlade na predsjednika iste, Andreja Plenkovića, ide 37, 786 posto zastupljenosti.

Odmah iza Plenkovića je podpredsjednica Vlade Martina Dalić, čije se ime vrlo često spominjano u kontekstu  donacije stranci Pametno, sukobu interesa i izradi plana o kupnji INA-e sredstvima dobivenim od prodaje djela HEP-a, sa 10.117 posto zastupljenosti.

Treće mjesto, sa 8,385 potpore, drži  također po nepopularnim temama prepoznatljivi ministar znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić, koji je koncem druge polovice prosinca i prve polovice siječnja najčešće spominjan u kontekstu plagiranja ali i nekim drugim temama koje se stidljivo probijaju na medijsku scenu.

Slijedi ministar vanjskih poslova, Davor Ivo Stier, sa 6,875 i Mostov Slaven Dobrović sa 4,472 posto zastupljenosti.

Zanimljivo je da ministri koji se ne spominju u kontekstu bilo kakvih afera, bez obzira na osobnu prepoznatljivost i posao koji obavljaju, imaju neznatnu zastupljenost u medijima. 

Tako je ministar branitelja Tomo Medved zastupljen sa 2,571 posto, ministar obrane Damir Krstičević sa 2,459 posto - kao i ministar državne imovine Goran Marić, dok je ministar rada Tomislav Ćorić zastupljen sa 2,124 posto.

Osobito se zanimljivom čini činjenica da je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić zastupljen svega sa 1,901 posto, a Mostov ministar  pravosuđa Ante Šprlje sa 0,024 posto.

Zanimljivo je da je Andrej Plenković ujedno i medijski zastupljeniji političar u Hrvatskoj. Iza Plenkovića slijede predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, kontroverzni Ivan Pernar iz Živog zida, predsjednik Sabora Božo Petrov, čelnik oporbenog SDP-a Davor Bernardić te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

 

M.M.