Jedan od velikana hrvatskog naivnog slikarstva, Slavko Stolnik, rođen je 11. lipnja 1935. u Donjoj Voći, gdje je i nasilnom smrću završio svoj život 17. svibnja 1991. Naime, tog dana ubijen je u svojoj obiteljskoj kući. O tome sam objavio i knjigu „Misterij Stolnik“.

Pored te knjige priredio sam i uredio njegovu knjigu „Vraćam život otpisanima“, sa Ernestom Fišerom monografiju „Stolnik“, a sa Josipom Paladom „Slavko i Stjepan Stolnik“, itd.

U povodu 90-te obljetnice Stolnikova rođenja, jedno od najboljih Kulturno umjetničkih društava - Voća, na čijem je čelu Ljubica Galić, u tom je mjestu, prvi put, organiziralo i Dan sjećanja na Slavka i Stjepana Stolnika, kojem je bio nazočan iznimno veliki broj posjetitelja (na slici dio sudionika i organizatora).

-Želja nam je da svake godine organiziramo jednu manifestaciju sjećanja, prije svega, na ovog velikog umjetnika, ali i njegova brata, koji je također bio poznati slikar, a koji su uistinu imali burni i nesvakidašnji životni i umjetnički put – rekla je Galić.

O Slavkovu životu uskoro će biti objavljena i foto-monografije, u kojoj će sa svojim radovima sudjelovati i foto-umjetnik Branko Težak, koji je dosad priredio i nekoliko zanimljivih i vrijednih izložbi fotografija o umjetnikovu putu.

 

Mladen Pavković