Dodjelom nagrada „Marul“ u utorak, 30. travnja u splitskom HNK svečano je zatvorena 29. „Smotra hrvatske drame Marulićevi dani“. Nagradu Marul za najbolju predstavu u cjelini ocjenjivački sud dodijelio je predstavi „Emet“ Ivane Šojat u izvedbi HNK-a Osijek.

„Marula“ za suvremeni dramski tekst festivalske predstave dobio je Miro Gavran za predstavu „Svaki tvoj rođendan“ u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. „Marula“ za režiju dobio je Samo M. Strelec za režiju predstave „Eme“', a nagradu „Marul“ za umjetničko ostvarenje pripao je Marjanu Nećak za predstavu Marjana Nećaka i Maje Hrgović „Djevojčica sa žicama“ u izvedbi Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana i Moving Music Theatre Bitola. Nagradu „Marul“ za dramaturgiju / dramatizaciju/adaptaciju / lokalizaciju predstave dobio je umjetnički tim predstave „Ispravci ritma“ Gorana Ferčeca u produkciji Kazališnog kolektiva BADco., Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara. „Marule“ za glumačka ostvarenja dobili su Olga Pakalović i Nikša Butijer.

Olga Pakalović za ulogu Sanje, Marijanove sestre u predstavi Mira Gavrana „Svaki tvojrođendan“Osim nagrada „Marul“ dodijeljena je „Nagrada publike za najbolju predstavu“ a pripala je predstavi „Kako je počeo rat na mom otoku“ u izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella, Zagreb i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku koja je dobila najvišu prosječnu ocjenu gledatelja od 4,72. Žiri čitatelja dnevnog lista Slobodna Dalmacija, generalnog medijskog pokrovitelja 29. Marulićevih dana, odlučio je nagradu za glumačko ostvarenje dodijeliti Siniši Popoviću za ulogu u predstavi Nine Mitrović Susret u izvedbi Teatra EXIT, Zagreb. Festival je službeno zatvorio župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban

Na festivalu koji je započeo 23. travnja prikazano je 12 predstava u konkurenciji za festivalske nagrade po izboru izbornice dr. art. Mire Muhoberac. Ocjenjivački sud nagrade Marul djelovao je u sastavu: Anja Šovagović Despot, glumica; Ivan Plazibat, redatelj; Dinka Jeričević, scenografkinja; Ana Prolić, dramaturginja i Dubravka Crnojević Carić, teatrologinja.

Žiri čitatelja Slobodne Dalmacije činili su: Silvana Jukić, Sandra Domazet, Vesna Baljkas, Elena Mrčela i Josip Draganja.

Nakon svečanosti zatvaranja kao posljednja festivalska predstava van konkurencije bila je prikazana predstava Zagrebačkog kazališta mladih Pansion Eden, autorsko djelo Árpáda Schillinga, Juli Jakab i Eve Zabezsinszkij.

 

Dragica Zeljko Selak