Na medijskoj konferenciji koja se održala u kazališnoj kavani Hrvatskog narodnog kazališta Split u četvrtak 5. srpnja, predstavljen je program 64. Splitsko ljeta, koje će se i ove godine održati u tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza. Tom prigodom predsjednik Uprave Splitske banke d.d. Slaven Celić i intendant HNK Split Goran Golovko potpisali su Ugovor o sponzorstvu kazališne sezone HNK Split i 64. Splitskog ljeta.

Program su predstavili ravnatelj Goran Golovko, ravnatelj opere maestro Ivo Lipanović, ravnatelj drame Trpimir Jurkić, ravnatelj baleta Igor Kirov, te redatelji premjernih naslova: Dejan Projkovski i Jelena Bosančić i koreografkinja Maša Kolar. Ravnatelj opere Ivo Lipanović, rekao je da se Splitsko ljeto vraća na Perstil odakle je bilo izgurano, vraća se upravo s operom Nabucco i Aidom, i prvi put dobili su dozvolu za dvadeset dana, te se zahvalo Gradskom vijeću i gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari.

- U godini koja je proglašena europskom godinom kulturne baštine, festival se vraća svojim korijenima: antici i pučkom kazalištu. Praizvedba Verdijeva Nabucca kojom ćemo na Peristilu otvoriti Splitsko ljeto, sustipanska plesna praizvedba Bernstein pleše u kojem će, na dosad jedinstven način, snage udružiti dva nacionalna baletna ansambla, splitski i riječki, te kao dramska praizvedba Eshilova Orestija na ambijentalnoj pozornici na Mosoru udarni su naslovi ovogodišnjeg festivalskog izdanja, a tu su još i peristilska Aida, najpopularnija hrvatska opera Ero s onoga svijeta u Vrlici, birani koncertni program kojeg je kruna izvedba Devete Beethovenove simfonije, atraktivna dramska gostovanja, Baletne večeri na Sustipanu i Saloni… - kazao je intendant Goran Golovko.

Sve u svemu, na trinaestoj, mahom ambijentalnih, pozornica Splita i njegove bliže okoline (ovaj put Sitno Gornje) u 32 festivalska dana bit će izvedena tri operna, deset dramskih, osam baletnih i sedam koncertnih naslova, bit će postavljene tri izložbe, te jedna knjiga. Broju od ukupno 42 pojedinačne izvedbe možemo pridodati i gostovanja splitskog Baleta koji će Splitsko ljeto predstaviti na festivalima u Šibeniku i Dubrovniku, a prvi put i u sklopu Solinskog kulturnog ljeta u Solinu.

 

Dragica Zeljko Selak