Jedna simpatična inicijativa učenika OŠ Škurinje koji su povodom Dana holokausta inicirali obilježavanje mjesta na kojem se nalazila srušena riječka sinagoga, na putu je da se, zaslugom gradske vlasti i turističke zajednice, pretvori u povijesnu blamažu.

Naime, na upravo postavljenom informativnom panou na šest jezika istaknut je netočan podatak prema kojem je sinagoga ‘minirana i nestala’ 1944. godine iako je povijesna istina kako je to učinjeno pune četiri godine kasnije, piše Rijekadanas.com.

Velika riječka sinagoga, koja se nalazila na uglu današnjih ulica Pomerio i Ciottine, bila je otvorena 1903. godine. Temeljito su je opljačkali i zapalili njemački nacisti koncem siječnja 1944., ali tada nije srušena. Ostaci sinagoge posve su uklonjeni u doba Titove ‘narodne vlasti’ krajem 1948. godine, navodi se na Fluminensiji koja prenosi i svjedočanstvo nedavno preminulog Maksa Peća koji je dobio nalog iz tadašnjeg Komiteta da se Sinagoga sruši kao nepotrebni vjerski objekt.

Rušenju je prethodila prodaja zgrade od strane pravnog sljednika vlasnika Saveza jevrejskih veroispovednih opština iz Beograda koja je oštećenu Veliku sinagogu tadašnjem Kotarskom narodnom odboru Rijeke prodala kao građevinski materijal!

Zanimljivo je da je nedavno preminuli Maks Peć, čiji iskaz možete pogledati, bio svjedok i prvotne devastacije sinagoge, kada je zgrada zapaljena ali ju je spasio prolom oblaka te je teže nastradala samo jedna strana krova.

Vrijeme će pokazati hoće li odgovorni u Gradu Rijeci i turističkoj zajednici ispraviti pogrešku i otkloniti sumnje u ideološke motive ovakvog prekrajanja povijesti .

 

M.M.