Suvremeni hrvatski likovni umjetnik iz Dubrovnika, slikar Lukša Obradović, svojevrsni je kroničar Grada, bilježeći specifične detalje, elemente koji čine okružujuću stvarnost, pamteći lica i događaje, dane i godine, dobre i loše, podnošljive i nesnošljive, sjećanja na prošlost i očekivanja od budućnosti, u teatru i životu, u književnosti i realnosti, nižući stranice i stranice crteža, ulja na platnu, živahnih i poticajnih kolorističkih poteza.

Obradović kontinuirano slika svakodnevne i nesvakodnevne motive, slažući nisku proživljenih i zapamćenih trenutaka, očekivanih zbivanja, ne dobro došlih oluja i bura koje dugotrajno natkriljuju svjetlost dana.

Slikar vrlo rafinirano uranja u naizgled nevažne trenutke i od konstruira svečanost prosječnog dana.

Raznolikost slikarevih motiva može zavarati gledatelja, kao i njegova odanost portretiranju tajanstvenih, mističnih lica žena, sudbinskih pogleda, izrazitih očiju.

Često Obradovićeve žene posjeduju izgled čarobnica, osoba koje lako mijenjaju tuđe živote iz mira u tegobu, tko ih dotakne, opeče se.

Obradovićev opus iznimno je složen, mnogobrojan, najčešće ulja na platnu, rjeđe na drvu, s motivima koji su toliko raznorodni, različiti ali ipak strastveno povezani duhom tvorca.

Raznovrsna lica Grada i lica njegovih stanovnika trajno su isprepletena kroz povijest, silinom događanja i teškoćama života, Obradović, lako i iskreno prenosi kroz svoja sjećanja na bjelinu platna stvarajući ciklus posvećen životu i ljubavi.

Lukša Obradović, doista je posve specifična i dragocjena pojava u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti.

 

Miroslav Pelikan