Dubrovački slikar Stjepko Mamić po četvrti put izlaže u Nacionalonim muzejima Južne Koreje.

U Nacionalnom muzeju Južne Koreje Haegeumgang Theme Museum 03. rujna 2017. god. svečano je otvorena Treća međunarodna izložba posvećena očuvanju okoliša pod nazivom ”Zemlja koju volim” ( 3rd International Environment Exhibition "The Earth I Love"). Izložbu koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva okoliša Južne Koreje otvorio je generalni direktor Hegeumgang Theme Muzeja Gospodin Kyung Myung-ja,Yu cheon–up. Na izložbi izlažu umjetnici iz ukupno dvadeset dvije zemlje iz cijelog svijeta.

Dubrovački slikar i pomorski kapetan Stjepko Mamić koji predstavlja Hrvatsku ovom prigodom izložio je sliku po nazivom “Spring flowers ( The first Flower)“, u tehnici acrylic/mix media na lanenom platnu, 80x80 cm. Kao i sva umjetnička djela na ovoj međunarodnoj izložbi ( slike i skulpture u svim tehnikama te fotografije) inspirirane su poezijom japanskog pjesnika Taro Aizu. Tako je Mamićeva slika s motivom cvjetova inspirirana poemom Spring: Prvi cvjetovi. Taro Aizu je svojim poemama posvećenim obnovi života u ekološki uništenoj Fukushimi zbog oštećenja nuklearnog reaktora nakon plimnog vala ( tsunamia), kroz stihove pojasnio kako prirodna katastrofa može biti pogubna kada svojom snagom potakne ekološku katastrofu kao npr. u japanskoj Fukushimi. I da niti jedan nuklearni reaktor na svijetu, na žalost, unatoč vrhunskoj tehnologiji i svim poduzetim mjerama osiguranja ne može se suprotstaviti razornoj snazi prirode! I zato je ova izložba posvećena ekologiji već treća po redu podsjetnik kako se samo ljubavlju prema planetu Zemlji može očuvati zdrav okoliš u kojem možemo živjeti mi i buduća pokoljenja, da svako nesavjesno, prekomjerno zadiranje u prirodnost može rezultirati uništenjem gradova, država, svijeta... I da treba jako puno vremena nakon ekoloških katastrofa, u čijem korijenu je opet čovjek i tehnologija koja nije su skladu s prirodom, da se ponovno rodi novi život i priroda oživi. Dugo je vremena trebalo da cvijeće i drveće ponovno ožive, priroda ozeleni u Fukushimi, kao na platnu kapetana Stjepka čija slika s tom tematikom ostaje nakon završetka izložbi u fundusu Nacionalnih muzeje Južne Koreje po izboru kuratorice Sang-mi Lee.

Inače, već jedna Stjepkova slika „Nocturno“ s motivom noćnog ribanja na fero je postala dijelom fundusa Nacionalnih muzeja Južne Koreje nakon triju izložbi u Nacionalnim muzejima Južne Koreje tijekom 2016.godine i završne izložbe u Nacionalnoj akademiji umjetnosti Južne Koreje u Seulu u studenom 2016.god. Zahvaljujući tome Stjepko Mamić je od prošle godine postao članom ICAF-a      (International Culture and Arts Federation of Korea).

Izložba ‘The Earth I love' u Haegeumgang Theme Museum, Yukyung Art Museum 1-5  traje od 01. 09. do 22. 10. 2017.god. a potom seli u Yeosu, u Hwain Galeriji od 26. 10. do 08. 11. 2017.god.

Nakon ovih izložbi Stjepko Mamić će u sklopu novog međunarodnog Gogyoshi Art Projekta izlagati u Hanamu i Seulu od listopada 2017.do siječnja 2018.godine.

M.B.