U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak 8. studenoga dr. Miro Radalj i mr. Petar Balta, direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum, predstavili su roman „Njujorška luda“ kanadskog pisca Michaela D. O'Briena.

O’Brien je najpoznatiji suvremeni književnik kršćanskog nadahnuća, čiji su romani prevedeni na više svjetskih jezika, a vrlo je omiljen i kod hrvatske publike, posebice zbog romana „Posljednja vremena“ i „Otok svijeta“ koji su mjesecima bili među najčitanijim knjigama u Hrvatskoj.

U novoj uspješnici O’Brien donosi toplu ljudsku priču smještenu u suvremeni New York. Glavni likovi romana su dvije specifične osobe koje ocrtavaju svu kompleksnost suvremene kulture i ranjenost koju u sebi nose mnogi ljudi: Billy – gorostas, visok više od dva metra, kojega se svi boje i izbjegavaju, i Francisco – mladić koji ne zna gdje se nalazi ni otkuda dolazi, no uvjeren je da je on slavni slikar Francisco de Goya iz 17. stoljeća. Zaplet počinje kada div Billy, bivši neuspješni košarkaš velikoga srca, naizgled slučajno susretne Francisca i uzme ga k sebi, brine se za njega te mu pomaže da dođe do izgubljenoga identiteta i istine o vlastitomu životu. Dvojica neobičnih prijatelja koje svi koji ih sretnu smatraju luđacima ili u najmanju ruku čudacima zajedno kreću u različite avanture koje ih vode do skrivenih sjećanja kao i do složenosti i proturječnosti života, ljudske naravi i sudbine.

Svojim najnovijim romanom, O’Brien čitatelja vodi na fascinantno putovanje u tajanstvene dimenzije ljudske duše, stvarajući dojmljivu epopeju o sjećanju, ljepoti i ljudskoj tragediji. „Njujorška luda“ je dirljiva priča o sjećanju, identitetu i ljudskoj sposobnosti za život i ljubav i nakon najužasnijih tragedija, priča koja na fascinantan način otkriva svu crninu taloga suvremenoga načina života i u isto vrijeme uzdiže čitatelja u nadnaravni čudesni svijet nade.

 

M.B.