Knjiga Arheologija sinjskoga polja Ante Miloševića objavljena u nakladi MHAS Split, predstavljena je, u četvrtak, 8. rujna, u sklopu 29. Knjige Mediterana, u HAZU u Splitu. O knjizi su govorili Ivan Basić, Blagoje Govedarica, Mladen Ančić, Nikola Jakšić i autor, a programom je modelirao domaćin Bratislav Lučin.

- Sinjsko polje s rijekom Cetinom, smješteno na razmeđu jadranskog i dinarskog područja bilo je pogodno za naseljavanje već od kamenog doba, što je razvidno uvidom u bogate arheološke nalaze. Iz knjige se doznaje kolika je bila snaga arheoloških istraživanja, na tom prostoru, kao i značajni arheološki pronalasci, koji su intenzivirani od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća. Građa u knjizi proširuje spoznaje o davnim povijesnim razdobljima, a Sinjsko polje i Cetina još značajnije ugrađuje u arheološku kartu Europe. Iskustva s tih istraživanja i nastojanja oko očuvanja važne arheološke baštine podastiru se u knjizi iz pera najaktivnijeg istraživača i ponajboljeg poznavatelja prošlosti tog prostora, Ante Miloševića. On je toj problematici posvetio cijeli radni vijek i najzaslužniji je među pojedincima za prikupljanje nalaza i stvaranje važne dokumentacije. Izuzetna knjiga je i opomena, u kojoj autor, prema riječima recenzenata, donosi nešto što dosada nije viđeno. U svakom pogledu fantastični arheološki prostor, koji je mogao postati vrh arheološke struke, u Hrvatskoj i u Europi, jer ne postoji rijeka, poput Cetine, u kojoj se pronašlo toliko artefakata. Nešto što je moglo postati novi način razmišljanja o prapovijesnom, antičkom, srednjovjekovnom razdoblju, pokazuje njezino posljednje poglavlje.

U knjizi se zrcale i okolnosti koje su pratile istraživačke projekte, koji su prema riječima predstavljača, nerijetko bili kočeni od društvenih i upravnih razina. Mnoge su predmete pronašli seljaci, i zbog nestručnog iskapanja, ne doznaje se ono, što bi se trebalo saznati, premda arheologija stalno unaprjeđuje metode, ali nema priliku za istraživanje, problem financiranja. Predmeti i nalazi predstavljeni u knjizi, dokaz su kakvo blaga krije Sinjsko polje i Cetina, koja im daje boju i karakter, ona spaja i razdvaja, štiti i nadovezuje. Oni su okosnica knjige, iz koje se vidi kolika je požrtvovnost arheologa Milošević uložena u istraživanje . Svaki artefakt, predmet, u ovoj autobiografskoj knjizi, nosi priču svoga vremena. – kazali su predstavljači.

 

D.Z.