Festival hrvatske drame 27. Marulićevi dani svečano je otvoren u petak 21. travnja na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split. Svečanost otvorenja započela je u 20 sati, a Festival je otvorenim proglasio Davor Špišić.

U sklopu svečanosti otvorenja bila je dodjela nagrada Marin Držić za 2016. godinu. Nagradu od 1991. dodjeljuje Ministarstvo kulture RH za najbolji neizvedeni hrvatski dramski tekst. Ovogodišnji slavodobitnik je Davor Špišić za dramski tekst Zidarija, drugu nagradu ravnopravno dijele drame Kad je stao svijet Dore Delbianco i Stela, poplava Dina Pešuta dok su trećenagrađene drame Podmornica Marine Vujčići Paščad Damira Markovine.

Nakon otvorenja ansambl HNK u Zagrebu izveo je predstavu Tri zime  Tene Štivičić. Dramski je to tekst koji je svoju praizvedbu doživio na pozornici londonskog National Theatrea. Redatelj Ivica Buljan Tri zime je, po prvi put u Hrvatskoj, prošle godine postavio na pozornici zagrebačkog HNK. Redatelj je, po riječima Igora Ružića, izbornika ovogodišnjih Marulićevih dana, „ovu briljantno izbrušenu priču o tri generacije žena jedne obitelji nad kojima se, i koje, prelamaju političke, društvene i ekonomske okolnosti, postavio vješto meandrirajući između poštivanja teksta i vlastite poetike, što je, u spoju s nadahnutim ansamblom, stvorilo veliku predstavu.“ Tena Štivičić u svojoj je drami hrabro predstavila prijelomne trenutke svoje osobne i hrvatske povijesti. U drami koja prati sudbine četiri naraštaja žena povezanih jednom kućom, autorica kao ishodište uzima priču iz vlastite obitelji, prateći životne etape svojih junaka u različitim društvenim i političkim promjenama, kroz ratove i nepostojani mir. Ono što preživi jest i glavna poruka komada, a to je vjera u život i neiscrpna snaga žene za nove početke.

Predstava je do sada postigla izniman uspjeh na gostovanjima u Slovenskome narodnom gledališču u Mariboru, Teatru Ulysses na Brijunima, Internacionalnom teatarskom festivalu MES u Sarajevu (gdje je osvojila nagradu žirija za najbolju predstavu, Cankarjevom domu u Ljubljani, a poseban uspjeh predstavalja sudjelovanje na 9.međunarodnom kazališnom festivalu Hanoch Levin u Izraelu krajem prošle godine, gdje je dočekana s oduševljenjem publike i službene kritike.

Glumački ansambl predstave čine Alma Prica, Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Franjo Kuhar, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk i Slavko Juraga.

 

D. Zeljko