U utorak, 8. rujna, na Gospinu Otoku u Solinu, svečano je proslavljen blagdan Male Gospe i Dana grada Solina. Slavlje je započelo jutarnjom svetom misom koju je predvodio mons. Marin Barišić a završilo popodnevnim misnim slavljem koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša u suslavlju splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića, don Ranka Vidovića, župnika Župe Gospe od Otoka i solinskoga dekana i nekolicine drugih svećenika. 

Nazočnim vjernicima, na početku misnog slavlja riječ pozdrava uputio je nadbiskup mons. Marin Barišić, koji je kazao da je ovogodišnja proslava Male Gospe posebna ne samo zbog posebnosti uvjeta nego zbog darova nebeske Majke nama, svojoj djeci i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji: posvete nove crkve Svete obitelji, „ solinske bazilike“ i novoga splitsko-makarskoga nadbiskupa koadjutora Kutleše.

U propovijedi mons. Dražen Kutleša, tumačeći tekst iz Evanđelja o svadbi u Kani Galilejskoj, naglasio je kako iz Marijine molitve možemo crpiti snagu, širiti radost i radovat se bližnjemu, to su oni plodovi i ono što možemo naučiti od nje koja je – kako reče – „najuzvišenija od svih ljudi“. „Marija je došla u Kanu Galilejsku radovati se s mladencima, biti s njima u njihovoj sreći i pokazati im što osjeća iskreno iz duše“…

„Hoćemo li po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju biti ljudi koji će suosjećati s drugima, biti oni koji će ući u ‘kožu’ drugoga i razumjeti njegove potrebe i osjećaje ili ćemo željeti patnju i sramotu drugoga kako bismo uživali u njegovoj nesreći?“ – zapitao se Nadbiskup, posebno naglasivši na opasnost dvoličnosti u našem narodu, kad smo vani i pred drugim ljudima znamo glumiti ljubaznost a u kući, u vlastitoj obitelji gdje bismo trebali iskazivati ljubav i poštovanje, tu smo najgori, kazavši: „Mi, Hrvati, se toliko puta dičimo da poštujemo obitelj, svoj dom, Boga, a ponašamo se sasvim suprotno od toga. Uglađeni smo na vani a iznutra agresivni i grubi. Zar ne bismo u svojoj obitelji trebali pokazivati najblaže i najbolje lice, a ne nasilno i grubo? A prema onima koje ne poznajemo smo ljubazni. Koliko dijalogiziramo u obitelji? Koliko smo koncentrirani samo na sebe ili želimo čuti i vidjeti drugoga? Kao što svaka majka poznaje potrebe svoje djece, tako naša nebeska Majka Marija vidi naše potrebe, samo mi često želimo ono što nam šteti a ne ono što nam istinski treba.“   Završavajući svoju propovijed mons. Kutleša je poručio vjernicima neka Marija bude uzor ustrajne i strpljive molitve, čvrste i nepokolebljive vjere, nade koja ne postiđuje i samoprijegorne ljubavi, da budemo pažljivi prema svojim bližnjima „Budimo vjerni ljudi, vjerni Bogu, svojoj obitelji i svojoj domovini. To možemo jedino ako istinski i pošteno djelujemo kako u svojoj obitelji tako i u društvu“.

Na kraju misnog slavlja riječ zahvale imao je župnik Vidović, koji se zahvalio nadbiskupu Marinu Barišiću što je svake godine na Malu Gospu u Solinu, a novom nadbiskupu Draženu Kutleši na snažnoj propovijedi, što su vjernici popratili snažnim pljeskom, potom je pozvao sve vjernike neka se mole za svoje svećenike i neka ih ne osuđuju kad pogriješe ili posustanu te neka budu prepoznatljivi kao Marijina djeca.

 

Dragica Zeljko Selak