Petar i Ivan nastavljaju neustrašivo propovijedati sve što se dogodilo s Isusom Kristom. To se odnarođenim poglavarima i dalje ne sviđa, ali se boje javnog mnijenja jer između ostaloga ne mogu zanijekati da je čovjek izliječen u ime Isusovo. I pribjegavaju starom sredstvu. Pokušavaju ih ustrajno zastrašiti i kupiti. Međutim, oni niti se boje niti su na prodaju.

I mi bismo danas trebali postupati poput Petra i Ivana. Kršteni smo jednoga dana u ime Isusovo, svjedočili smo njegovim djelima u svome životu i u životu drugih. Zbog toga bismo unatoč svemu trebali ostati pri svome uvjerenju.

A to nije lagano. Ovu trenutnu stvarnu ili napuhanu pošast, pošast koja se pojavila zbog pogrješna ljudskog djelovanja ili su je stvorili neodgovorni pojedinci, određeni pokušavaju iskoristiti da nas zastraše i da nas kupe, pretvarajući nas na kraju u robove. Promotrimo samo pozorno što navješćuju zagovornici obvezne vakcinacije. Svatko bi od nas na kraju trebao dobiti čip pomoću kojega će biti praćen kako bi se u budućnosti izbjegle ovakve i slične epidemije. Vjerujemo im? Sv. Ivan ovako piše govoreći o Zvijeri u Otk 13, 16-18: »Ona čini da svi – mali i veliki, bogati i siromašni, slobodni i robovi – udare sebi žig na desnicu ili na čelo i da nitko ne može ni kupiti ni prodati ako nema udaren žig: ime Zvijeri ili broj njezina imena.« Taj broj žiga ili čipa je, pak, 666. Predstavlja ime kemijskoga elementa ugljika od kojega je napravljen i koji u periodnom sustavu elemenata ima redni broj 6. Njegov je atom opet sastavljen od 6 elektrona, 6 protona i 6 neutrona.

Petar i Ivan svojim progoniteljima postaviše pitanje je li pred Bogom pravednije slušati njih ili Njega? Jasno nam je kako je trebalo odgovoriti i kako bismo se i mi danas trebali postaviti. Nema veze što su poglavari zašutjeli i ponovili svoju prijetnju te pokušaj kupnje. Apostoli su otišli svojim putem noseći u srcu pobjedu. Puk je s druge strane slavio Boga zbog svega što se dogodilo.

Ne bi nam se samo smjelo događati da oko svega dvojimo, kao što su neki apostoli i Isusovi učenici dvojili je li istina što čuju u posljednje vrijeme. Otvorimo dobro svoje oči i svoju pamet te prepoznajimo djelovanje zla u ovome svijetu i djelovanje Božje u tom istom svijetu. Prvo rušimo na svakom koraku, a drugo propovijedajmo također na svakom koraku spremajući se da jednoga dana pođemo na onaj svijet s Imenom Božjim na usnama. To je jedini valjani pečat!

 

Miljenko Stojić