U nedjelju, 15. prosinca 2019., svečanom sv. misom, u 10 sati, na Srimi, u župnoj crkvi „Blaženog Alojzija Stepinca“, koju je predvodio don Ivan Ravlić, iz župe sv. Josipa iz Teslića u Bosni i Hercegovini, završeni su „12. Dani kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine“ Šibensko-kninske županije, koji su započeli 13. prosinca, na blagdan Svete Luce. Svetu misu uzveličao je župni zbor iz Teslića.

Don Ivan je nazočne vjernike upoznao sa stanjem u Bosni i Hercegovini. Potom ih je u svojoj propovijedi pozvao da budu poput sv. Ivana te da hrabro govore istinu i kada je nije lako reći u ovom svijetu iskrivljenih vrijednosti i otuđenosti. na kraju im je poručio da se ne boje za svoj život ako Istinu govore i navještaju.

„12. Dani kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine“ započeli su u petak 13. prosinca, sa „Skupom tradicije, kulture i umjetnost“ te svečanom večerom u Vodicama u hotelu Olimpiya, gdje je predstavljena bogata gastro ponuda tradicionalnih jela koje je pripremalo tridesetak članica zajednice. Na otvaranju Skupa, prigodnu riječ imala je predsjednica „Zajednice“ Lucija Toprek, koja je kazala „Tu sam odgojila sinove, ovdje smo se sa Vama svima srodili životima koji nam traju sada već eto meni moje vodičko treće desetljeće. Ove naše obnove pamćenja običaja zavičaja koji nas je rodio i odgojio i kojem se katkad nakratko vraćamo (BiH), te nazad što prije u svoj Tribunj, Rogoznicu, Šibenik i Vodice…“ A glavna gošća je bila zastupnica Europarlamenta Željana Zovko, koja je naglasila kako svaki dan svi trebaju raditi i malu stvar na jačanju zajedništva i povezivanju Hrvata. Skup je pjesmom i plesom uzveličala Ivana Marić i Benda te HKD Napredak iz Viteza.

Drugog dana, u subotu, 14. prosinca, u pastoralnoj dvorani župe Vodice, održan je susret don Ivana Ravlića sa zajednicom Gospe Schonstatske, potom je predstavljena knjiga i izložba Ivana Ravlića pod nazivom „ Izložba religioznih i sakralnih eksponata vjera na teritoriju Bosne i Hercegovine“. Priređivači su na kraju bogatog programa kazali: - Sretni smo što smo održali 12. Dane, koji su prošli u radosti i miru, te zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli ovaj projekt.

 

Dragica Zeljko Selak