Misnim slavljem u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla u subotu 8. lipnja započelo je 5. zavjetno hodočašće Marijanskog zavjeta za Domovinu, koje nakon 75 dana pješačenja završava u Dubrovniku, 21. kolovoza.

Misu je predvodio o. Ivan Ike Mandurić, uz koncelebraciju o. Hrvoja Mravka te župnih vikara kontatedralne župe vlč. Roberta Almašija i vlč. Zlatka Hnatešina.

U propovijedi o. Mandurić osvrnuo se na ulomak pročitanoga Evanđelja po Ivanu i krenuo od rečenice: Petar kaže Isusu: ‘Gospodine, a što s ovim?´ – misleći na apostola Ivana. Isus ga zato prekori rekavši mu: …što je tebi do toga? Ti idi za mnom. Propovjednik je istaknuo kako kriterij našega ponašanja ne smije biti drugi u onome što čini ili ne čini. Pozvani smo pratiti Gospodina kako Ga ne bismo izgubili iz vida. „Pazimo na to da nam ovo hodočašće doista bude sveto, da su nam misli usmjerene na molitvu, da su nam misli usmjerene na naše nakane i našu Domovinu radi koje i idemo na ovo hodočašće već petu godinu, i da nam srca doista budu u hodočašću.” O. Mandurić pojasnio je kako svi duhovni oci govore o tome kako uvijek postoji opasnost da nešto sveto i dobro u svojoj nakani bude ukradeno od Zloga. Zato je pozvao sve sudionike da bdiju i otkrivaju svetost ovoga hodočašća kako bi postajalo sve više ono što već jest – plod Božjeg svetog nadahnuća za posvećenje Domovine – tako da svi koji sudjeluju budu obogaćeni njegovom svetom dimenzijom.

Na kraju mise svim hodočasnicima podijeljen je poseban hodočasnički blagoslov. Sudionici su zajedno s o. Mandurićem pošli prema osječkoj Tvrđi i Gospi Osječkoj, a zatim do župe Preslavnoga Imena Marijina te dalje prema Aljmašu.

Tijekom prvoga tjedna, hodočašće glavne rute Marijanskog zavjeta za Domovinu odvija se kroz Đakovačko-osječku nadbiskupiju sve do 15. lipnja. Nakon Aljmaša hodočasnici će u nedjelju 9. lipnja krenuti prema Vukovaru, 10. lipnja prema Vinkovcima, 11. lipnja prema Vođincima, 12. lipnja prema Đakovu, 13. lipnja prema Svilaju i 14. lipnja prema Slavonskom Brodu te će prepješačiti ukupno 150,3 kilometra.

Dan ranije, 7. lipnja, započelo je hodočašće i na jednoj od priključnih ruta Gunja – Vukovar. Sedmero hodočasnika krenulo je iz Šumanovaca, marijanskog svetišta blizu Gunje. Hodočasnici su prošli Drenovce i stigli u Vrbanju gdje je slavljena misa, a duhovnik prvoga dana hoda bio je vlč. Krešimir Šaf. Nakon mise, hodočasnici su nastavili preko Spačvanske šume i mjesta Otok prema Komletincima. U subotu 8. lipnja od Komletinaca nastavili su preko marijanskog svetišta Ilače i Tovarnika do Lovasa, a u nedjelju, 9. lipnja stići će do Vukovara i priključiti se glavnoj hodočasničkoj ruti.

Ovo 5. zavjetno hodočašće organizira Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu, a svi zainteresirani pozvani su priključiti se barem na dijelu puta.

 

M.M.