U nedjelju 25. studenoga, u crkvi Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu održan je tradicionalni „7. Susret crkvenih pjevačkih zborova Splita i okolice“, u povodu blagdana sv. Cecilije, zaštitnice crkvenog pjevanja.

Na početku glazbene smotre župnik domaćin don Božo Plazibat uputo je s radošću dobrodošlicu svim crkvenim pjevačima, orguljašima, voditeljima i vjernicima koji vole i rado slušaju duhovnu i liturgijsku glazbu. Potom je predvodio „Molitvu Svete Cecilije“, za sve preminule članove župnih Zborova.

Na „Smotri“ je nastupilo deset zborova a tri su zbora bili debitanti, jer su prvi put nastupili na ovoj Smotri. Program je vodila Katarina Gugić, koja je istaknula, kako je ovo već treći put da se susret zborova održava u crkvi na Visokoj, te se posebno zahvalila domaćinu don Boži Plazibatu, koji im rado otvara vrata župne crkve i svog pastoralnog središta. Katarina je također između svakog zborskog nastupa čitala prigodnu misao o crkvenoj glazbi, iz knjige „Glazba i bogoslužje“ maestra don Šime Marovića.

Sedmu su „Smotru“ otvorili domaćini „Zbor župe Presvetog Srca Isusova – Visoka“, s pjesmama „Gospe ribara težaka“ Nikše Krpetića i „Primi darove“ Zlatana Plenkovića, u obradi don Šime Marovića, uz solo pratnju tenora Joška Perića, a pod ravnanjem s. Marije Gracije Akmadžić.

Potom su „Pučki pivači Gospe od Otoka“ iz Solina pod ravnanjem Tomislava Ramljaka, izveli pjesme „Oslobodi me Gospodine“ i „Zdravo Zvijezdo mora“.

Na Smotri je prvi put nastupio zbor „Župe sv. Luke Evanđelista – Kocunar“, iz Splita, s pjesmom „Anđele čuvaru mili“, na tekst i glazbu Darka Robinića i „Najljepše riječi Majci tri put Divnoj“, pod ravnanjem Irene Pera. Župni zbor „Sv. Roka - Jasenice“ izveo je pjesme “Divan si Gospodine“ Vladana Vuletina i „Kog' ste vidjeli pastiri“ F. Lederera, uz voditelja Slavu Tomaša.

Komorni zbor bogoslova „Centralnog bogoslovnog sjemeništa Split„ izveo je grkokatoličku liturgiju „Vo carstviji Tvojem“ i „Ave maris stella“, B. Pelizzari, pod ravnanjem don Ivana Urlića.

A prvi put nastupio je i „Župni zbor Gospe od Anđela“ iz Trogira, s pjesmama “ Izvor vode“ Slavka Topića i „Mila zemljo“ don Šime Marovića, a uz orgulje i pod vodstvom Urse Ljuban, kao i „Zbor župe Gospe od Otoka“ iz Solina, s pjesmama „Uđite s hvalama“ fra Ivana Širokog, u obradi Šime Marovića i „Priđi k stolu Gospodnjemu“ Williama Herschela, uz orgulje Ivana Mandić, pod ravnanjem Daniele Petrušić.

Zbor župe „Svetog Pavla Apostola - Pujanke“ iz Splita, s pjesmama „Divan si Gospodine“ Vladana Vuletina i „Priveliku radost“ (obrada Andro Čalo), pod vodstvom Mihaele Maslov.

Posljednji su nastupili (zajedno) „Katedralni zbor sv. Dujma“ i Zbor župe „Prečistog Srca Marijina“ (Gospe Fatimske) sa Škrapa u Splitu, koji su izveli izvatke iz oratorija Šime Marovića „Slobodan u istini“ i „In te Domine speravi“ B. Pellizzari, uz orgulje je bila s. Mirta Škopljanac Mačina , a pod ravnanjem don Ivana Urlića.

Smotra je završila zajedničkom pjesmom svih zborova „Ti Kriste Kralj si vjekova“, na tekst iz 17. stoljeća, kojeg je uglazbio Đuro Domašić, a za orguljam je bila s. M. Š. Mačina, uz vodstvo don Ivana Urlića.

Na kraju su priređivači „Smotre crkvenih zborova“ Frano Bilić Prcić i Ivan Vuletić podijelili priznanja voditeljima zborova i župniku domaćinu, uz misao vodilju, da godišnji „Susret crkvenih zborova“ (uz blagdan sv. Cecilije) je poticanje zajedništva, te motivacija glazbeno nadarenih vjernika da se svojim glasovima pridruže pjevanju na liturgijskim slavljima u matičnim župama.

Dragica Zeljko Selak