Banjolučki biskup Franjo Komarica uz koncelebraciju devetorice svećenika predvodio je 8. studenoga u župi Ravska misu zadušnicu u povodu obljetnice mučeničke smrti svećenika Banjolučke biskupije ubijenog tijekom nedavnoga rata Ivana Grgića.

Na mjestu gdje je tridesetogodišnji svećenik likvidiran s pedesetak hitaca iz neposredne blizine, župljani su ovog ljeta izgradili spomen kapelicu u čast Sv. Ivana Krstitelja.

Biskup Komarica, Grgićeva rodbina, svećenici i vjernici molili su na tom mjestu za ubijenog svećenika Ivana molitvu: „Gospodine, ti si ovdje na zemlji slugu svoga Ivana uresio svećeničkom službom. Vjeran svome zvanju i poslanju, on je žrtvovao svoj život i krv svoju prolio. Proslavi ga zbog njegove žrtve i daj da se u nebu s tobom navijeke raduje“.

Ivan Grgić rođen je 10. veljače 1962. u Duboševici u Baranji u Hrvatskoj. Bio je svećenik Banjolučke biskupije. Noću sa 7. na 8. studenoga 1992. odveden je iz župne kuće u Ravskoj i kratko nakon ponoći ubijen na području središnjih rudišta rudnika željezne rude u Ljubiji, oko 70 km zapadno od Banje Luke.  Par dana prije tragične smrti, kad su mu svi savjetovali da napusti Ravsku dok se situacija malo ne smiri, on je odgovorio: „Ja ne mogu napustiti svojih vjernika. Oni osim Boga i mene nemaju nikoga.“

 

M.M.