Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela se 30. listopada s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

U razgovoru su istaknuti vrlo dobri i prijateljski odnosi između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Predsjednica se prisjetila svog susreta sa Svetim Ocem i ponovila poziv papi Franji u posjet Republici Hrvatskoj, izrazivši nadu da će se on moći upriličiti u skoroj budućnosti, a hrvatski narod bi posebno razveselilo ukoliko bi to bilo u kontekstu kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca. 

Državni tajnik kardinal Parolin istaknuo je ulogu Republike Hrvatske u promicanju stabilnosti i europske perspektive država svojega jugoistočnog susjedstva. Obje strane izrazile su zabrinutost položajem hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, istaknuvši potrebu za jednakošću sva tri konstitutivna naroda kako bi se osigurao ostanak Hrvata u BiH. Tu je izdvojeno značenje političkih reformi i izmjene izbornog zakonodavstva. 

Razgovaralo se o i značenju promicanja konstruktivnog dijaloga o ključnim društvenim pitanjima poput demografskog stanja i obrazovne reforme, gdje je uloga Katoličke Crkve od posebne važnosti, navodi se u priopćenju objavljenom na mrežnoj stranici Ureda predsjednice. 

Hodočasnici u Međugorju trebaju pastoralnu skrb

Državni tajnik Svetog Oca kardinal Pietro Parolin održao je konferenciju za novinare, na kojoj su uz njega sudjelovali domaćin susreta zagrebački nadbiskup i Veliki kancelar Hrvatskoga katoličkog sveučilišta kardinal Josip Bozanić na čiji je poziv Državni tajnik došao u Zagreb, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giuseppe Pinto, rektor HKS-a prof. dr. Željko Tanjić i vlč. Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. 

Odgovarajući na prvo pitanje vezano uz kanonizaciju blaženog Alojzija Stepinca, kardinal Parolin je rekao da poznaje veliku ljubav koju puk osjeća prema tom velikom pastiru hrvatskog naroda. 

-Kardinal Stepinac je bio branitelj istine, a to je posvjedočio ne samo svojim riječima i naukom, već je za to položio i vlastiti život. Stoga nam je drago ustvrditi da je njegova svetost već potvrđena procesom beatifikacije. Vjernici katolici u Hrvatskoj Stepinca mogu častiti kao blaženika i zazivati ga kao prijatelja Božjega te ga promatrati kao uzora i svjedoka u našem vremenu koja su drugačija od onih u kojima se on morao suočiti s trima totalitarizmima - rekao je kardinal Parolin. 

Osvrnuo se i na rad Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne Crkve čija je zadaća bila zajednički razmotriti ulogu nadbiskupa Alojzija Stepinca.

-Vidjeli ste zajedničko priopćenje. Nismo došli do istoznačne interpretacije povijesnog konteksta u kojem je Stepinac živio. Od početka je bilo jasno, kako je i napomenuto u zajedničkom priopćenju da je kanonizacija blaženog Alojzija Stepinca unutarnje pitanje Katoličke Crkve i to mi se čini važno istaknuti. Želja Svetog Oca je da to ne bude pitanje koje će stvarati napetosti između dvaju naroda, već pomoći u zajedničkom hodu. Držim da je rad Komisije bio koristan i da je ovaj proces pomagao putu zajedničkog dijaloga i razumijevanja. Čini mi se da je onaj prvi koji je bio zadovoljan upravo kardinal Stepinac - istaknuo je.

Odgovorio je i na novinarsko pitanje vezano uz Međugorje. 

-Jučer dok sam dolazio u Hrvatsku letom iz Rima prema Splitu susreo sam veliku grupu hodočasnika iz Argentine prema Međugorju. Nedavno sam razgovarao s ljudima koji su posvjedočili da postoji veliki interes za Međugorje. Koliko mi je poznato ovog ljeta održao se i veliki skup mladih. Vi znate da je bila ustanovljena komisija koja imala za cilj studirati taj fenomen. Komisija je zaključke predala u ruke Svetoga Oca. Naravno da uz pitanje razmatranja nadnaravnog karaktera događaja u Međugorju, postoji cijelo pitanje vezano uz pastoralnu skrb u Međugorju, a to je ono što nas u ovome trenutku najviše interesira jer mnogi hodočaste u to mjesto. Stoga želja Svete Stolice jest da pomogne regulirati taj fenomen kako bi vjernici koji tamo dolaze mogli bolje osluškivati Božju riječ, slaviti sakramente i doživjeti autentično iskustvo vjere. S tim ciljem je nedavno u Međugorju u pohodu bio mons. Hoser koji je imao zadatak prikupiti informacije i izvijestiti Svetu Stolicu o stanju stvari, ali napominjem s ciljem da se odgovori na izazove pastoralne skrbi. Sve s ciljem kako bismo razmotrili koji bi bio idući korak koji bi se donio u tom vidu - rekao je kardinal Parolin.

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, koji boravi u posjetu Hrvatskoj od 29. do 31. listopada, susreo se i s predsjednikom  hrvatske Vlade, članovima Hrvatske biskupske konferencije te predstavnicima vjerskih zajednica koje djeluju u Repuvlici Hrvatskoj.

 

M.M.