U Brnazama je 24. rujna otkrivena spomen-ploča na kući u kojoj je ubijen i spaljen svećenik fra Rafo Kalinić (r. 1910.). Bio je član Franjevačkog samostana Gospe Sinjske i profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju. Podnio je mučeničku smrt 24. rujna 1943. u Brnazama iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu.


nakon što je u veoma teškim okolnostima podijelio sakrament bolesničkog pomazanja umirućem vojniku Stipi Čariću, svjedočio je maltretiranju mještana, kojima su nacisti palili kuće. Stao je u obranu Brnažana, a nacistički časnik mu je oduzeo sveta posuđa za ulje i hostiju te ga bacio u kuću Ivana Malbaše, odakle su se čuli pucnjevi, a malo kasnije kuća je zapaljena, a u njoj i fra Rafino tijelo. S fra Rafom je zapaljena i Anka Malbaša, majka 6-ero djece i žena u 6. mjesecu trudnoće.

Upravo na 74. godišnjicu strašnog zločina sinjski franjevci i mještani Brnaza postavili su spomen-ploču, na kojoj stoji zapisano: "U ovoj su kući vojne postrojbe iz zloglasne divizije Prinz Eugen dana 24. 9. 1943. žive spalili Anku Malbašu i svećenika fra Rafu Kalinića koji je želio zaštititi progonjeni narod. Ploču postaviše sinjski franjevci i vjernici sela Brnaze 24. rujna 2017."

Postavljanje i izradu spomen-ploče organizirao je fra Antonio Mravak, župni vikar u Brnazama. Sâm obred blagoslova predvodio je fra Petar Klapež, sinjski gvardijan i upravitelj Svetišta. Osim spomenutih fratara, kod blagoslova su sudjelovali fra Stjepan Čovo, fra Bože Norac Kljajo i fra Šimun Markulin. Bilo je prisutno 100-ak vjernika, najviše iz Brnaza. Došli su i fra Rafini rođaci iz Prugova, kao i članovi molitvene zajednice iz Splita. Među okupljenima bio je i Božo Malbaša, sin pok. Anke Malbaše, čijom je ljubaznošću i dobivena dozvola za postavljanje spomen-ploče, izvijestila je stranica splitskih franjevaca.

Ovaj događaj posebno se ističe među nastojanjima da se herojsko djelo fra Rafe Kalinića dokumentira i preda kao uzor sljedećim generacijama. Njegovi malobrojni posmrtni ostatci skromno su pokopani u fratarskoj grobnici, što je organizirao tadašnji sinjski gvardijan fra Bernardin Topić. Dobro je spomenuti da su sinjski franjevci još 1983. god. dali izraditi spomen-ploču, koja se nalazi na ulazu u kriptu crkve Gospe Sinjske te podsjeća hodočasnike iz cijele Hrvatske na fra Rafino herojsko djelo ljubavi prema Bogu i bližnjemu. K tomu, župna zajednica u Sinju svake godine 24. rujna moli za nevino stradale fratre Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, posebno za fra Rafu Kalinića, fra Stanka Bradarića i fra Milana Lapića.

 

M.M.