Središnji događaj proslave Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu zbio se u nedjelju 3. rujna, na samu Svetu nedjelju. Središnja svečanost započela je procesijom hodočasnika od župne crkve do Zavjetne kapele gdje je euharistijsko slavlje predvodio mons. dr. Egidije Živković, biskup gradišćanskih Hrvata iz Željezna u Austriji, uz sudjelovanje varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, sisačkog biskupa Vladu Košića, bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka, zagrebačkih pomoćnih biskupa Ivana Šaška i Mije Gorskog te 40-tak svećenika iz više mjesnih Crkava. Duhovni program za hodočasnike u svetištu je predvodio mons. Zlatko Koren.


U jedinom hrvatskom euharistijskom svetištu posvećenom Predragocjenoj Krvi Kristovoj i ove se godine na Svetu nedjelju sabralo mnoštvo vjernika kako bi u Ludbregu, "mjestu najvećeg hrvatskoga blaga", proslavili Presvetu Spasiteljevu Krv. Od ranih jutarnjih sati tisuće vjernika sa svih je strana dolazilo u ludbreško svetište kako bi predali svoje molitve i prošnje na zagovor Presvetoj Krvi, koja i 606 godina od čudesnog događaja privlači mnoštvo hodočasnika.

Dobrodošlicu svim hodočasnicima uputio je upravitelj svetišta mons. Josip Đurkan, a nakon njega i "drugi domaćin", gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić. Biskup Mrzljak pozdravio je mons. Živkovića za kojega je rekao da predstavlja i utjelovljuje vjeru Hrvata koji su prije pet stoljeća napustili domovinu, ali nisu zaboravili katoličku vjeru i hrvatski jezik. Sudbina hrvatskog čovjeka, iseljavanje i privremeni povratak, prati hrvatski narod kroz sva stoljeća, rekao je biskup Mrzljak. 

U uvodu euharistijskog slavlja biskup Živković je rekao: „Radosna srca sam došao da s vama zajedno proslavim ovaj veliki blagdan. Zahvaljujem na pozivnici, ali isto tako se radujem da s vama smijem proslaviti misno slavlje. Nosim vam pozdrave gradišćanskih Hrvata, najstarije grane hrvatskog naroda u dijaspori. Želim s vama zajedno ući u najdivnije tajne naše vjere".

U propovijedi biskup Živković govorio je, između ostaloga, o Hrvatskoj kao svojoj staroj domovini, kako "krv nije voda", zatim je govorio o tome kako blagdan Predragocjene Krvi Kristove nije samo čuvanje tradicije, jer je, poručio je, Isusova smrt bila radikalni preokret svih slika o Bogu u čovječanstvu. Spomenuo se mons. Živković i našeg blaženog kardinala Stepinca, rekavši kako su se u vrijeme komunističke vladavine smišljale lažne optužbe i krvave presude. Svim žiteljima ove zemlje poručio je kako dijalog u Hrvatskoj treba temeljno promijeniti: postom, molitvom i praštanjem. "Ljudi krvavih ruku koji su proizvod okrvavljene ideologije ne mogu voditi časno ovaj narod i Hrvatsku. Recite im Stop, Stop! Europa je to davno rekla. Ne bavite se više kamenim i limenim pločama i sekularizmom, nego bavite se ljudskim srcima i optimizmom", odlučno je govorio mons. Živković, a njegova je homilija prekidana pljeskom vjernika.

Ovu središnju svečanost proslave Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, na kojoj je sudjelovalo nekoliko tisuća vjernika usprkos kišnom vremenu, izravno su u svom programu prenosili Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski katolički radio i Radio Ludbreg. Na misi su bili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednika Sabora akademik Željko Reiner i Siniša Hajdaš - Dončić, izaslanica predsjednika Vlade RH Sunčane Glavak, varaždinski župan Radimir Čačić, predsjednik SDP-a Davor Bernardić te drugih.

Nakon središnje mise nastavljene su pobožnosti pred pokaznicom s relikvijom za koju je papa Leon X. izdao bulu 1513. g. i naložio da se narodu izlaže na klanjanje u nedjelju prije Male Gospe. Poslijepodnevni program tako je u Prošteništu započeo klanjanjem Presvetom Sakramentu u Zavjetnoj kapeli koje su predvodili mladi bogoslovi. Molilo se tako, između ostaloga, za duhovna zvanja u Crkvi u Hrvata te za očuvanje vjernosti i moralnosti u našim katoličkim obiteljima. Potom se u svetištu molio Križni put, a uslijedio je blagoslov hodočasnika s Presvetim Sakramentom i molitva krunice Božjeg Milosrđa u župnoj crkvi. Sve je završilo pjevanjem pohvale Svetoj Krvi, Litanijama, Večernjom i blagoslovom te na kraju svečanom misom zahvalnicom. 

 

M.M.