Apostolski posjet pape Franje Kolumbiji predstavljen je u petak 1. rujna u Tiskovnom uredu Svete Stolice u Vatikanu.


Počevši od 6. a završavajući 11. rujna, stopama pape Pavla VI. i sv.pape Ivana Pavla II., koji su 1964. i 1986. godine putovali u Kolumbiju, to će biti 20. međunarodno putovanje pape Franje, izvijestio je Radio Vatikan.

Nije to prvi put da Jorge Bergoglio posjećuje Kolumbiju, budući da je već bio tamo kao svećenik sedamdesetih godina, a dvaput i kao biskup i član Biskupske konferencije Latinske Amerike – CELAM.

Kao što je istaknuto na konferenciji za tisak, neizbježno je da oči svijeta ovaj posjet vide u političkoj perspektivi, budući da je narod Kolumbije ozbiljan u nastojanju oko mirovnog procesa. Vlada je, u stvari, potpisala sporazum s FARC-om - pobunjeničkom skupinom u studenom protekle godine nakon 52 godine sukoba i 260.000 poginulih, 60.000 nestalih i više od 7 milijuna raseljenih osoba.

Papinski posjet se stoga događa u ključnom trenutku mirovnoga procesa koji Katolička Crkva i sam Papa, snažno podržavaju.

Ipak, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Greg Burke pojasnio je kako je Papin posjet, kao i uvijek, posve pastoralne naravi te da putuje u veliku katoličku zemlju kako bi svom stadu prenio poruku Evanđelja i potaknuo Kolumbijce na njihov put vjere i pomirenja.

Tijekom petodnevnog posjeta papa Franjo posjetit će četiri grada: Villavicencio, Medellin i Cartagenu, i to u obliku jednodnevnih posjeta iz glavnoga grada Bogote, gdje će biti smješten. Kao i uvijek, susrest će se s političkim i crkvenim vođama, ali i sa skupinama žrtava, s obiteljima, s osobama s invaliditetom, sa siromašnim ljudima i bivšim gerilcima; s biskupima, i s Biskupskom konferencijom Latinske amerike (CELAM-om), sa svećenicima, redovnicima i laicima.

Papa Franjo će predvoditi misna slavlja u sva četiri grada, a očekuje se da će se njegovi govori i propovijedi ticati pitanjâ koja su posebno važna Kolumbijcima, kao što su: briga za stvoreno, moć pomirenja, obrana života i potpora ljudskom dostojanstvu i ljudskim pravima. U gradu Villavicencio će beatificirati dvojicu katoličkih svećenika ubijenih u sukobima te će u Cartageni moliti u crkvi Sv. Petra Clavera – isusovca misionara i zaštitnika misija među crnačkim stanovništvom.

 

M.M.