Na službenim stranicama Kolumbijske biskupske konferencije objavljena je vijest da je iz Vatikana sada i službeno potvrđeno kako će papa Franjo 8. rujna – za svojeg apostolskog pohoda Kolumbiji – blaženima proglasiti dvojicu kolumbijskih mučenika.


U pismu koje je objavljeno na internetskoj stranici Kolumbijske biskupske konferencije (CEC), a koje je potpisao je nadbiskup Angelo Becciu, zamjenik tajnika za opće poslove u Državnome tajništvu, objavljeno je da će papa Franjo predsjedati slavljem beatifikacije dvojice kolumbijskih mučenika 8. rujna u Villevicenciou, u drugom dijelu svojega pohoda toj zemlji.

Dvojica novih blaženika su mons. Jesus Jaramillo Monsalve, biskup Araucae; i svećenik Pedro Maria Ramirez Ramos. Za obojicu je papa Franjo 7. srpnja potpisao dekret kojim je potvrđeno da su ta dva ubojstva (biskupovo 1989., a svećenikovo 1948. godine, u kontekstu nasilja koje je obilježavalo život u zemlji posljednjih nekoliko desetljeća) izvršena „iz mržnje prema vjeri", prenosi Radio Vatikan.

 

M.M.