U povodu održavanja skupa G20 u Hamburgu, Sveti Otac je uputio poruku njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i svim sudionicima skupa. Prema običaju koji je uveo Benedikt XVI. 2009. godine tijekom zasjedanja skupine G20 u Londonu, Papa je u svojoj poruci pojasnio stavove Svete Stolice o nekim trenutačno najaktualnijim svjetskim pitanjima.

On je zahvalio vođama dvadeset najvažnijih gospodarskih sila u svijetu za napore koje ulažu kako bi osigurali upravljivost i stabilnost svjetske ekonomije, osobito s obzirom da je za upravljanje financijskim tržištima, trgovinom, fiskalnim problemima te za osiguranje uključivog i održivog gospodarskog rasta nužno imati u vidu sve trenutačne ratne sukobe i izbjegličku krizu. Papa u poruci podsjeća da je „vrijeme važnije od prostora" , da ne postoje „trenutačna rješenja" koja bi na zadovoljavajući način riješila sve krize, te da je najvažnije odbaciti oružane sukobe i „dati apsolutni prioritet siromašnima, izbjeglima, onima koji trpe, raseljenima i isključenima, bez obzira na naciju, rasu, vjeru ili kulturu".

Papa u poruci također podsjeća na „tragično stanje u Južnom Sudanu, oko jezera Čad, na Rogu Afrike i u Jemenu, gdje oko 30 milijuna ljudi nema dovoljno hrane niti vode da bi preživjeli. Spremnost na suočavanje s ovim problemima i pružanje neposredne pomoći ovom stanovništvu, ističe Papa, bit će potvrda ozbiljnog i iskrenog zalaganja za reformu svjetskog gospodarstva i jamstvo njegovog efikasnog razvoja". „Zajedništvo je važnije od sukoba", poručio je Papa. On je pozvao sve strane da zaustave sadašnju utrku u naoružanju te da iskreno i otvoreno raspravljaju o međusobnim razlikama. Prividno jedinstvo o ekonomskim ili socijalnim pitanjima je „tragična kontradikcija", „nedosljednost", ako se u isto vrijeme aktivno ili pasivno ustraje u ratnim sukobima. „Stvarnost je važnija od ideje", poručio je Papa govoreći o novim ideologijama koje zagovaraju apsolutnu slobodu tržišta i financijskih spekulacija.

On je pohvalio „zdrav i oprezan pragmatizam" u politici koja vodi računa o svakom građaninu. „Molim Boga da skup u Hamburgu bude nadahnut primjerom europskih i svjetskih vođa, poput Schumana, De Gasperija, Adenauera, Monneta i mnogih drugih koji su uvijek zagovarali dijalog i zajednička rješenja".

„Cjelina je važnija od dijelova", poručio je Papa i pozvao vođe skupine G20 da u svoja razmišljanjima uključe i probleme drugih nacija, koje nisu prisutne na tom zasjedanju i nemaju istu gospodarsku težinu, ali predstavljaju važan dio čovječanstva.

 

M.M.