Svetkovina Presvetog Srca Isusova u Dubrovniku se posebno svečano slavi kod isusovaca. Na svetkovinu 23. lipnja jutarnje misno slavlje u crkvi Sv. Ignacija predvodio je o. Roko Prkačin, duhovnik Družbe Isusove.


U propovijedi je duhovnik Prkačin istaknuo kako je blagdan Srca Isusova zapravo blagdan Božje ljubavi, te da se Božja ljubav u Isusu Kristu objavila posebno malenima, poniznima. Rekao je kako je to bio Kristov izbor jer su maleni kadri čuti Božju poruku i Božju istinu. No, upozorio je kako tu ljubav ljudi često preziru, odnosno da je grijeh najveći prezir Božje ljubavi. Rekao je da i „onda kada mislimo da nemamo što za ispovjediti da preispitamo vlastitu savjest o našem odnosu prema Božjoj ljubavi". Napomenuo je okupljenim vjernicima kako Srce Isusovo poziva na osobitu vjeru u Božju providnost, te da „nikad ne smijemo zaboraviti koliko nas Bog voli jer nas je ipak stvorio onakve kakvima je htio". Poručio je kako „nikad ne smijemo u ljubavi prema Bogu posustati jer nas On nikada neće iznevjeriti, ali i da tu ljubav moramo uvijek svjedočiti svojim životom".

Na kraju misnog slavlja duhovnik Prkačin zapjevao je s vjernicima pjesmu "Do nebesa nek' se ori" koju je napisao isusovac o. Petar Perica. Nakon mise vjernici su se pomolili ispred kipa Srca Isusova.

Večernje svečano misno slavlje u 19 sati predvodit će isusovac dr. Mijo Nikić, profesor na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, nakon koje će uslijediti procesija Boškovićevom poljanom.

Proslavi svetkovine prethodila je i trodnevna duhovna obnova od utorka 20. do četvrtka 22. lipnja koju je predvodio o. Nikić.

 

M.M.