Vjernici Makedonske pravoslavne Crkve koji se okupljaju u crkvenim općinama u više hrvatskih gradova i ove su godine svečano proslavili Uskrs.

Vjernici MPCO sv. Zlata Meglenska u Zagrebu sudjelovali su na bogoslužju u crkvi Sv. Roka na Rokovu perivoju u predvečerje Uskrsa u subotu 25. travnja, te na samu svetkovinu u nedjelju 16. travnja. Liturgiju je predvodio parohijski svećenik protojerej Kirko Velinski, koji je svečanu uskrsnu liturgiju na Uskrs predvodio i za vjernike MPCO sv. Nauma Ohridskog u samostanskoj crkvi Gospe od Ančela u Splitu.

Uskrsno bogoslužje u subotu 15. travnja navečer u crkvi Sv. Fabijana i Sebastijana u Rijeci za vjernike MPCO svetih cara Konstantina i carice Elene predvodio je o. Stefčo Bećarski koji je i ove godine za uskrsne blagdane došao iz Makedonije. Na sam Uskrs predvodio je svečanu uskrsnu liturgiju u crkvi Sv. Franje uz samostan franjevaca konventualaca u Puli za vjernike MPCO sv. Joakima Osogovskog.

Na kraju uskrsnih liturgija pročitana je poslanica koju je svećenstvu, monaštvu i vjernicima uputio arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan s članovima Svetog sinoda Makedonske pravoslavne Crkve. U poslanici se posebno upozorava na podjele. „Naše vrijeme, nažalost na sve strane svijeta obiluje međuljudskim i međuetničkim nerazumijevanjem i neslaganjem. Podjele na ekonomskom, političkom, pa i vjerskom planu, preplavile su svijet, a u tom potopu mržnje i zlobe - ratovi, terorizam i sl., postali su svakodnevica. Neprijateljstvo među ljudima dostiglo je svoj vrh i svjedoci smo najstrašnijih stradanja nevinih ljudi, pa i cijelih naroda". U tim su okolnostima dobrota, ljubav i istina potisnuti od zla, koristoljublja i mržnje. To dovodi do povećanja nasilja i kriminala. U poslanici se upozorava i kako su narušavanje braka i obitelji doveli do posljedica koje se negativno odražavaju na moralno i demografsko stanje osobito među europskim narodima. „Sve te nevolje prvenstveno nastaju kao rezultat ljudske nevjere i samoljublja, otuđivanja od Boga i spasonosnog evanđeoskog slova. Stoga je krajnje vrijeme da se ljudi okrenu i vrate Bogu, istini, ljubavi i pravdi, jer samo uskrsli Krist spasonosni je lijek protiv svih stradanja i jedini Put, Istina i Život".

 

M.M.