Prije poruke i blagoslova Urbi et orbi, papa Franjo služio je 16. travnja uskrsno misno slavlje na nizozemskim cvijećem ukrašenom i Trgu Sv. Petra koji je ispunilo oko 150.000 hodočasnika.

To je svetkovina naše nade, proslava sigurnosti da nas nikada nitko ne može odijeliti od Božje ljubavi - istaknuto je u uskrsnoj poruci na Twitteru, dok poruci asiškom biskupu upozorava na veliku razliku između moštva siromaha i malobrojnih bogataša. Skandalozna stvarnost i 2000 godina od naviještanja Evanđelja i osam stoljeća od Franjina svjedočanstva dokazuje da se još uvijek nalazimo pred pojavom globalnih velikih nepravdi i gospodarstva koje ubija.

Ako je Krist stvarno uskrsnuo kako to da se događaju tolike nesreće, bolesti, trgovina s ljudima, ratovi, razaranja, sakaćenja, osvete, mržnje. Gdje Bog kada se sve to zbiva oko nas, upitao se Papa u propovijedi i povjerio nazočnima kako je jučer telefonirao teško bolesnom mladiću, rekavši mu kako nema objašnjenja za ono sto ga je zadesilo. Preporučio mu je da gleda u križ i vidjet će kako je Bog tako postupao i sa svojim Sinom. Mladić mu je odgovorio: Da, ali ga je Bog pitao hoće li to prihvati i on je to prihvatio, a njega nije nitko ništa pitao.

Papa je primijetio kako ga je to dovelo do razmišljanja kako nas nitko ne pita jesmo li spremni trpjeti. Križevi i dalje traju, vjera u Isusa i dalje traje te Crkva i danas govori: Zaustavi se, Uskrsli Isuse Kriste. Prema Papinim riječima ne radi se o fantaziji, a ni o nekoj svečanosti s tolikim cvijećem, već o otajstvu o napuštenom kamenu, koji postaje temelj našeg postojanja. U toj kulturi odbacivanja, gdje se ono što ne treba baca nakon upotrebe, u toj suznoj dolini i tragedijama dobiva smisao: gledati ne preko zida već prema obzorju.

Papa je u propovijedi pozvao vjernike da gledaju dalje od tragedija i odbačenog kamenja. Krist je uskrsnuo. Tog su jutra žene išle srcem zatvorenim zbog žalosti i poraženosti. Njihov učitelj kojega su toliko ljubili bio je osuđen i umro, a od smrti nema povratka. Ali anđeo im kaže da je uskrsnuo. Crkva ponavlja našim zatvorenim i bojažljivim srcima: Zaustavi se uskrsli Isuse. Papa je preporučio vjernicima da se vrate svojim domovima, ponavljajući u svojim srcima: Krist je uskrsnuo!

 

M.M.