Sveti Otac imenovao je u subotu poljskog nadbiskupa Henryka Hosera posebnim izaslanikom SveteStoliceza Međugorje, priopćeno je iz Vatikana.

Kako navodi Sveta Stolica, cilj njegove misije je bolje upoznavanje s tamošnjom pastoralnom situacijom i prije svega s potrebama vjernika koji tamo odlaze kao hodočasnici. Na temelju toga bit će predložene buduće pastoralne inicijative.

Vatikan ističe da će misija nadbiskupa Hosera biti "isključivo pastoralnog karaktera". 

Očekuje se da će nadbiskup Hoser, koji će i dalje biti biskup za područje Varšava-Prag, završiti svoj mandat posebnog izaslanika do ljeta ove godine, stoji u priopćenju.

Hercegovačka franjevačka provincija izrazila dobrodošlicu

Tim povodom, priopćenjem za javnost, oglasio se i Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke provincije.

-U ime Hercegovačke franjevačke provincije, čijoj je pastoralnoj skrbi povjerena župa Međugorje, izražavam sinovsku zahvalnost Rimskome prvosvećeniku, Svetome Ocu Franji, na istinskoj pastirskoj brizi i pozornosti koja se očituje ovim imenovanjem.

U isto vrijeme, Njegovoj ekselenciji, Nadbiskupu Hoseru, izražavam srdačnu dobrodošlicu. Ova Provincija i franjevci koji pastoralno djeluju u Međugorju, s poštovanjem i odanošću primaju imenovanoga Posebnog izaslanika Svete Stolice, potvrđujući iskrenu i potpunu suradnju te svoje molitve za plodan i blagoslovljen rad u izvršenju povjerene zadaće - stoji u priopćenju.

Podsjetimo, Sveta Stolica imenovala je u ožujku 2010. godine posebno povjerenstvo za Međugorje na čelu s kardinalom Camillom Ruinijem, koje je nakon višegodinjeg rada završilo svoje istraživanje o fenomenu ukazanja u Međugorju.

 

M.M.