Intervju Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle dodatno je zamrsio i onako zamršene odnose u BiH.

Nakon što je bošnjački izrazio očekivanja da će BiH jednog dana priznati neovisnost Kosova, što trenutačno nije moguće zbog snažnog protivljenja dužnosnika iz redova bosanskih Srba, uslijedio je intervju srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, i najava da neće podržati referendum o odcjepljenju Republike Srpske. 

-U ovom trenutku ne postoji niti jedna međunarodna snaga koja bi iza toga stajala, Prvo, Srbija ne bi stala iza toga zbog Kosova. Postoji samo treći način kako to možete učiniti, a to je ratom. Ja to ne želim i nikada neću ući u rat - kazao je Ivanić.

Dva spomenuta medijska istupa, za posljedicu su imala otkazivanje, za jučer zakazane, sjednice Zastupničkog doma parlamenta, na koju nisu došli zastupnici iz srpskih stranaka.

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH strahuje od potpune destabilizacije odnosa.

-Bojim se da su zbog svakakvih izjava i poteza ovih dana, i prema Hrvatskoj i prema Srbiji, pa i prema Crnoj Gori, međusobni odnosi mogli biti potpuno destabilizirani - istzaknuo je Čović.

Na istupe Bakira Izetbegovića reagirao je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

-Srbija, jednako kao i Hrvatska, kao jamci Daytonskog mirovnog sporazuma mogu govoriti o BiH, ali BiH ne može govoriti o unutarnjim stvarima Srbije - istaknuo je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara o izjavi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Vučić je kazao kako Izetbegovićev intervju radiju Deutsche Welle sadrži mnogo značajnih elemenata.

-Od odnosa Izetbegovića prema Sandžaku ili Raško-polimskoj oblasti, do toga koja su to sredstva kojima će se štititi teritorijalni integritet BiH, dakle, ratna, vojna sredstva. A s druge strane se izražava osobna želja da dio teritorije Srbije pripadne nekom drugom - naveo je Vučić.

Nakon vrlo burnog jučerašnjeg dana, u kome je SBB Fahrudina Radončića najavio izlazak iz vladajuće većine, nešto mirnije vijesti stigle su kasno sinoć iz Banjaluke, gdje je održan susret svih predstavnika koalicije srpskih stranaka.

-Zaključak je jasan - neće se prikloniti politici Milorada Dodika. Srpske stranke  žele prekid svih ratnohuškačkih poteza i nastavak sudjelovanja u vlasti na državnoj razini - javljaju tamošnji mediji.

 

M.J.