General HVO-a i HV-a Zlatan Mijo Jelić izjavio je kako oni koji danas traže kazneno gonjenje zločinaca i zapovjednika iz redova tzv. A RBiH i jednak tretman bojovnika HVO-a i boraca tzv. ARBiH, bivaju proglašeni izdajnicima, javlja Dnevnik.ba.

Naime, Jelić je govorio na javnoj tribini "Kako se vode sudski procesi protiv pripadnika HVO-a u BiH" u Metkoviću gdje je iznio podatke kako je tzv. ARBiH  tijekom rata imala 331 logor, a protjerala je čak 170.000 Hrvata s teritorija koji je kontrolirala. 

Također, govrio je i o odnosu aktualne hrvatske politike prema generalima HVO-a.

"Nažalost, neki tvrde kako je sve ovo što govorimo podjela naroda, da svađamo Hrvate između sebe. Oni koji u hrvatskom političkom vodstvu traže da se institucionalizira problem nejednakog tretmana zapovjednika HVO-a i tzv. A RBiH, koji traže da se sustavno pomogne obiteljima optuženika HVO-a koji su u egzistencijalnim problemima, koji traže kazneno gonjenje zločinaca i zapovjednika iz redova tzv. A RBiH, bivaju etiketirani izdajnicima", rekao je Jelić.

Rekao je kako "nas se poziva da se vratimo u BiH da se zajedno borimo, znajući da nad našim vratom visi optužnica i da bi nas na granici uhitili i odveli u neki od bosanskih kazamata".

"A kakvi su kazamati zna najbolje naš heroj Marko Maka Radić. Njegovo Bijelo Polje kod Mostara je jednom spaljeno od Srba, drugi but od tzv. A RBiH, a sad on služi kaznu od preko 20 godina za udruženi zločinački poduhvat zato što je oslobodio Bijelo Polje", istaknuo je.

Jelić je rekao i kako se generale "poziva da se zajedno danas borimo u BiH, i to nas pozivaju oni koji se zajedno s nama nisu borili kada smo mi ginuli u Domovinskom ratu".

"Mi smo s ljubavlju ušli u obranu našega naroda u ratu, oni bi s ljubavlju morali djelovati danas politički u miru ne smije biti strančarenja, moramo se braniti istinom i zajedno, ali u istinskom zajedništvu, a ne zajedništvu u službi politike", rekao je Jelić.

 

M.J.