Mediji

Pokopali su Hrvatsko slovo - tko je sljedeći na redu?

Na hrvatskim kulturnim institucijama danas bi trebale vijoriti crne zastave! Naime, nakon što su ovih dana velikog hrvatskog dramskog umjetnika Dragana Despota otjerali iz zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), jer je napunio 65 godina i po sili zakona mora otići u mirovinu, odnosno kako je to objasnila ministrica kulture i medija – prepustiti mjesto mladima (sic!), zahvaljujući (dobrim dijelom) tom istom ministarstvu u petak, 11. veljače 2022. na novinskim kioscima pojavio se zadnji, 1350-ti (!), broj hrvatskog tjednika za kulturu – Hrvatsko slovo!

Akrobacije historičara Hrvoja Klasića

HTV je prikazao prve dvije epizode dokumentarnog serijala “NDH” s potpisom historičara Hrvoja Klasića. Osobno sam iznenađen Klasićevim temeljnim stajalištima na tragu jedne moje raščlambe iz 1989. godine u povodu stogodišnjice rođenja poglavnika Ante Pavelića.

Hrvatski radio 1. Program u službi velikosrpske propagande

Emisija "Multikultura" ("Hrvatski radio" Prvi program, 18. rujna 2021. godine u 16:05) bila je obilježena vrlo "afirmativnim" komentarom vezano za "molitveni skup" u Jasenovcu kojem su pet dana prije (13. rujna) pored ostalih uzvanika bili nazočni potpredsjednik hrvatske Vlade, Boris Milošević, predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, srpski član Predsjedništva BiH  Milorad Dodik, nasilno u Cetinju novoustoličeni "mitropolit crnogorsko-primorski" iz redova SPC, Joanikije i njegov pretpostavljeni, srpski patrijarh Irinej, koji još uvijek obnaša i dužnost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i cijele Italije. Kao da smo slušali beogradski RTS ili banjalučki RTRS. Sramotno da sramotnije biti ne može.

Mihaljek „spasio“ Moju Domovinu!

Zahvaljujući filmskom entuzijasti Toni Volariću, Hrvatska radiotelevizija (HRT) imala je čast na 30. obljetnicu (15. rujna 2021.) nastanka i izvođenja skladbe Zrinka Tutića i Rajka Dujmića „Moja Domovina“, prikazati dokumentarni film o nastanku ove pjesme, koju su već neki prozvali i drugom hrvatskom himnom.

Gdje su filmovi Jakova Sedlara?

U Hrvatskoj ne postoji filmski i ini redatelj kao što je Jakov Sedlar. Godišnje snimi i pet-šest, pa i više dokumentarnih filmova, tako da ga nitko i ne pita o broju, jer vjerojatno ni sam ne zna koliko ih je snimio od 1980., pa do danas. Uz to, autor je i nekoliko izvrsnih igranih filmova (Gospa, Četverored…) te brojnih kazališnih predstava.

Domoljubni kvizovi

U Hrvatskoj su, poglavito na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) iznimno popularni kvizovi. Međutim, u tim emisijama ima iznimno malo pitanja vezanih uz hrvatski obrambeni Domovinski rat ili bolje rečeno stvaranje hrvatske države.

Održan znanstveni skup “Naša ognjišta (1971. – 2021.)”

U dvorani Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu u srijedu 7. srpnja održan je znanstveni skup “Naša ognjišta (1971. – 2021.)” u prigodi proslave 50 godina izlaženja hrvatskog katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a u prigodi te velike proslave svečano misno slavlje u duvanjskoj bazilici predvodio je mostarski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.