Protiv inicijative hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o sazivanju "Daytona 2" složno su ustale sve bošnjačke stranke, od vladajućeg SDA i SBB do oporbenog SDP-a.

-Pomoć susjeda BiH je dobro došla, no kako će ta zemlja biti uređena mogu odlučivati isključivo oni koji u njoj žive - stajalište je što su ga u četvrtak u Sarajevu iznijeli predsjednici stranaka Savez zabolju budućnost(SBB) Fahrudin Radončić i Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Nermin Nikšić.

Iako je SBB dio vladajuće većine, a SDP BiH najveća oporbena stranka, njihovi čelnici potvrdili su ipak kako dvije stranke imaju identično stajalište u odnosu na moguću jaču ulogu Hrvatske u odnosu prema BiH, kao i o inicijativi poput one hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o potrebi organiziranja nove konferencije o BiH nazvane "Dayton 2".

-Što se tiče 'Daytona 2' uvijek sam bio protiv njega. Sve promjene u BiH koje se trebaju dogoditi trebaju biti proces promjena na našem europskom putu, a ne spektakularna konferencija između tri naroda koje će dodatno komplicirati situaciju - kazao je Fahrudin Radončić.

Šef oporbenog SDP-a Nermin Nikšić kazao je kako nitko ni od susjeda niti od stranaca "nema pravo određivati kako će živjeti ljudi u BiH" te dodao kako je nedavni posjet Bože Petrova i Mire Kovača Stocu bio "nezgrapan" postupak.

Podsjetimo, u međuvremenu se u javnosti pojavila lobistička inicijativa za proglašenje dvaju novih distrikta pod posebnom upravom - distrikt Stolac - Neum i distrikt Srebrenica, uz već postojeći distrikt Brčko. Sama pojava te inicijative iza koje navodno stoji veleposlanik BiH u Washingtonu, Haris Hrle, inače rođeni Stočanin, koji uz pomoć američkih lobističkih skupina želi ojačati tu inicijativu. Međutim, veleposlanstvo BiH u Sarajevu priopćilo je kako to nije inicijativa iza koje stoji SAD.

 

M.J.